PGP og Tunderbird

For ? bruke Thunderbird til ? kryptere og signere e-post treng ein nokre st?tteverkt?y.

Her kan du bruke OpenPGP for Windows og ein plugin til Thunderbird: enigmail

Last ned enigmail til Thunderbird

Last ned OpenPGP for Windows.

Installasjon

Installer f?rst Openpgp. K?yr gnupg-w32cli-1.4.9.exe som administrator p? maskina.
Etterp? installerer du enigmail-tillegget i Thunderbird:

1. Velg Tools | Addons i filmenyen
  2. I det nye vindauget som kjem opp velger du Extention
  3. Velg install-knappen
  4. Bla deg fram til .ext-fila du nett lasta ned
  5. Klikk install
  6. Bruk standard-val under installasjon
  7. Start Thunderbird p? nytt

No er tillegget for Openpgp installert og snart klar for bruk. Legg s? dei offentlege og din private n?kkel inn i Openpgp-systemet i Thunderbird. S? kan du bruke dei til signering, kryptering og dekryptering av e-postmeldingar.

Dette gjer du p? ein av to m?ter:

• Bruk av n?kkelring/databasen generert via gpg p? unixmaskinane hj? oss
  • Bruk av Thunderbird direkte

Legg n?klane inn i Thunderbird

Ved bruk av pgpn?kkelringen/databasene p? unixmaskinane

Vi anbefaler gpg p? unix. Du har alle n?klane liggjande p? heimeomr?det ditt, du f?r backup av dei og du kan bruke denne n?kkeldatabasen som ei autorativ kjelde for andre applikasjoner som krev bruk av kryptering.

Det er her forutsatt at du brukar denne databasen som autorativ kjelde for n?kkelringen/databasen og at du fr? f?r har importert dei offentlege n?klane du vil ha i din n?kkelring. Har du ikkje gjort dette, kan du kikke p? denne nettsida om korleis du skal importere og leggje andre sine offentlege n?klar i n?kkelringen

G? inn i Thunderbird, OpenPGP og vel Keymanagement.

• I vindauget som kjem opp vel File > Import keys from file
  • Finn fram fila pubring.gpg
  • Velg Open

No importerast alle dei offentlege n?klane som ligg i denne fila. Dersom du seinare legg til andre offentlege n?klar i pgp-n?kkelringen din p? unix, m? du importere pubring.pgp p? nytt. D? blir eksisterande n?klar oppdatert ogs?.

Det er ingen samanheng mellom pubring.pgp og den pubring som Thunderbird brukar. Endringar du gjer i den eine vil ikkje p?verke den andre n?kkelringen/databasen.

For ? kunne signere meldingar lyt du ogs? importere din private n?kkel i Thunderbird Dette gjer du p? same m?ten, men velger secring.gpg. I denne fila ligg alle dei private n?klane du har tilgjengeleg. Vil du kun ha ein n?kkel om gongen m? denne fyrst eksporterast til ascii-armorert fil og deretter importerast p? same m?te som over.

Ved bruk av pgpn?kkelringen/databasen generert av Thunderbird

Thunderbird genererar sin eigen n?kkelring/database. Denne vert liggjande lokalt p? datamaskina di og det er ikkje mogleg ? endre denne plasseringa. Dermed risikerar du ? misse n?kkeldatabasen din om du m? reinstallere maskina. Dersom maskina di vert stole vil ogs? n?kkelparet ditt bli stolen. Du m? ikkje lagre passordet til den private n?kkelen p? maskina.

OpenGPG > Key Management i Thunderbird:

Under File > EDIT > KEYYSERVER finn du dei same funksjonane som du har i gpg p? unix, men i eit GUI og ikkje som kommandoline.

Du legg til andre sine offentlege n?klar og din private n?kkel p? samme vis.

Konfigurer Thunderbird til ? bruke PGP-kryptering/signering

Det meste er allereie ferdigkonfigurert. Likevel b?r du g? inn p? i Tools > Account > Options og velg Openpgp security.
I vindauget som kjem opp: Kryss av for enable bruk av pgp for den/dei av konto du vil bruke dette p?.
I same vindauge: Kryss av for ? bruke n?kkelID og finn din private n?kkelid (via select key-knappen).
Ikkje kryss av for ? bruke kryptering pr default dersom du ikkje har s?rskilde grunnar for det.

D? er Thunderbirdapplikasjonen din ferdig oppsatt og du kan no signere og kryptere epost. Meir informasjon om kryptering og signering kan du blant ann finne her: http://infoweb.ntnu.no/sikkerhet/kryptering/kryptografi_pgp.html

Publisert 10. juni 2010 23:55 - Sist endret 3. des. 2021 14:20