Extra Packages for Enterprise Linux (EPEL)

Forfatter:Trond Hasle Amundsen
Kontakt:iti-ops@usit.uio.no
Dato:2024-04-02

1???Hva er EPEL?

EPEL st?r for "Extra Packages for Enterprise Linux", og er et repository (dvs. en samling) av ekstra programpakker for Red Hat Enterprise Linux (RHEL). EPEL er tilgjengelig for alle RHEL-versjoner.

EPEL banner

Det finnes mange RPM-repositories der ute som man kan bruke. Det som gj?r EPEL spesielt er at man etterlever en policy og har retningslinjer som tilsier at ingen pakker i EPEL skal, p? noen som helst m?te, p?virke offisielle pakker fra Red Hat. Ingen pakker i EPEL skal erstatte pakker eller filer fra Red Hat. Det skal kun v?re et tillegg. M?let er ? gi brukere av RHEL et rikere programvareutvalg, og dette er ogs? IT-avdelingens motivasjon for ? tillate og st?tte bruk av EPEL p? Linux-maskiner p? UiO.

EPEL kan brukes b?de p? desktop-maskiner og servere, men vi anbefaler ? vise en viss varsomhet n?r det gjelder servere. Det er ikke n?dvendigvis samme kvalitet p? pakker fra EPEL som pakker fra Red Hat. Vi har heller ikke support fra Red Hat for disse pakkene, noe som sier seg selv.

2???Sikkerhet og patching

IT-avdelingen har ansvaret for sikkerheten i EPEL-pakker p? lik linje med offisielle pakker fra Red Hat. Nattlige jobber vil s?rge for at programvare oppdateres fortl?pende. Ettersom EPEL er et prosjekt under Fedora, og derfor drives av "Fedora Community", kan man ikke forvente samme kvalitet p? oppf?lgingen av disse pakkene, b?de n?r det gjelder sikkerhet og andre bugs, som for offisielle Red Hat-pakker. Av denne grunn frar?des bruk av EPEL p? viktige maskiner eller i viktig tjenerprogramvare.

Manglende og/eller treg oppf?lging av sikkerhetsproblemer fra de som vedlikeholder pakkene i EPEL, kan f?re til at IT-avdelingen fjerner installerte EPEL-pakker. Det er imidlertid lite trolig at dette vil forekomme i stort omfang, eller i det hele tatt.

3???Installasjon av EPEL

EPEL legges automatisk inn av IT-avdelingen.

4???Bruk av EPEL

Straks maskinen er konfigurert for bruk av EPEL, kan man bruke yum p? vanlig m?te for ? installere og/eller fjerne programmer p? maskinen. .. _Installasjon, oppgradering og fjerning av RPM-pakker: ../drift/yum.html

For mer informasjon, se

5???Mer informasjon

EPEL har en offisiell web-side: EPEL wiki

Docutils System Messages

System Message: ERROR/3 ({DAVSYNC3}hjelp/programmer/epel.rst, line 80); backlink

Unknown target name: "installasjon, oppgradering og fjerning av rpm-pakker".
Publisert 2. apr. 2024 16:42