Utskrift med Papercut

Dette dokumentet beskriver utskrift (Papercut) p? Linux ved UiO

1???Bakgrunn

UiO bytter i 2023 over fra Pullprint til Papercut som sitt system for utskrift. P? Linux betyr dette at vi bytter fra IPP (Internet Printing Protocol) til IPPS (Secure). Fordelen med dette er at utskriften din krypteres mellom din maskin og printeren. Ulempen er at dette krever at du autentiserer deg n?r du skal skrive ut. De nye printerk?ene heter:

UiOPrintHP
UiOPrintRicoh

Notat

HP-drivere fungerer p? Ricoh skrivere dersom utskriften ikke skal etterbehandles! Med andre ord skal utskriften stiftes eller etterbehandles p? annet vis og du skal skrive ut p? en Ricoh skriver; velg UiOPrintRicoh.

2???Utskrift fra GUI

Standard grafisk utskriftsmeny

? skrive ut fra et grafisk grensesnitt skal v?re relativt smertefritt som standard er k?en UiOPrintHP valgt. Etter ? ha trykket print vil en boks dukke opp som ber deg autentisere

Autentisering

Alternativt om dette ikke fungerer kan man g? inn i innstillinger. For eksempel ved ? trykker p? windows tasten ogs? skrive settings ogs? g? ned til printers.

Printer innstillinger

3???Utskrift fra terminal

? skrive ut fra Linux skal v?re s? enkelt som:

$ lpr filnavn

Men merk at man n? m? autentisere seg.

F?rste pop-up boks ved utkskrift fra terminal
Andre pop-up boks ved utkskrift fra terminal

Notat

Utskrift krever n? GUI for autentisering! Dette betyr at det ikke er mulig ? skrive ut fra rene terminalservere uten (X11/Wayland).

Man kan og velge en annen printer for utskrift:

$ lpr -P UiOPrintRicoh filnavn

? liste tilgjengelige skrivere kan gj?res med:

$ lpstat -a
UiOPrintHP accepting requests since Wed 21 Jun 2023 10:45:26 AM CEST
UiOPrintRicoh accepting requests since Mon 15 May 2023 12:04:00 PM CESTalt: Autentisering

Vise standard printer:

$ lpstat -d
system default destination: UiOPrintHP

Endre standard printer:

$ lpoptions -d UiOPrintRicoh

Man kan og se om det er noen utskrifter som venter p? autentisering som f?lger:

$ lpstat -W not-completed

4???Feils?king

4.1???Feil standardk? er satt

Feils?king: Sjekk hva som er satt som standardprinter:

$ lpstat -d
system default destination: UiOPrintHP

Terminal: Kj?r f?lgende kommando for ? endree standardk?en:

$ lpoptions -d UiOPrintHP

Gui:

Autentisering

4.2???Papercut k?er er ikke tilgjengelig

Feils?king: Unders?k f?rst om skriverk?ene er installert:

$ lpstat -p
printer pullprint_HP is idle.     enabled since Mon 11 Dec 2023 03:07:16 PM CET
printer pullprint_Ricoh is idle.  enabled since Mon 11 Dec 2023 03:07:16 PM CET
printer UiOPrintHP is idle.       enabled since Wed 13 Dec 2023 09:31:16 AM CET
printer UiOPrintRicoh is idle.    enabled since Mon 11 Dec 2023 03:06:42 PM CET

Driftet maskin:

Dersom k?ene UiOPrintHP og UiOPrintRicoh mangler man i maskinregisteret (mreg) legge p? f?lgende rolle:

mreg> policy info papercut_printer_host
Name:          papercut_printer_host
Created:       2023-05-16
Description:   Host which uses the papercut printer system
Atom members:
               has_papercut_printer

Dersom denne rollen legges p? aktuelle maskinen vil printerk?ene installeres.:

mreg> policy host_add papercut_printer_host bybanen
OK: : Added host 'bybanen.uio.no' to role 'papercut_printer_host'

Dette krever sannsynligvis hjelp fra 3-linje / IT-ansvarlige med rettigheter i mreg.

Notat

P? en driftet maskin oppdateres printerk?er bare en gang i d?gnet. S? det kan ta opp til 24 timer f?r k?ene er tilgjengelige p? maskinen.

Er man utolmodig kan man -- ?? en driftet maskin med eleverte privileger (sudo) -- kj?re:

cf-agent -C -I -D -D "__print_client"

Dette har og som bonus at man ser n?yaktig hvilke kommandoer som kj?res for ? installere printerene.

Privat maskin:

Notat