Opptak i Zoom

Hvis du ?nsker at m?tet/forelesningen/arrangemenet/presentasjonen du har i Zoom skal v?re tilgjengelig i ettertid, kan du enkelt ta det opp. Opptak av en forelesning kan senere lastes opp og knyttes til studentenes timeplan med verkt?yet Kursopplasting.

F?r du kan starte m? du ha Zoom installert p? din datamaskin. Det er inntil videre ikke mulig ? gj?re opptak p? nettbrett eller mobiltelefon. For mer informasjon om installasjon av Zoom og innlogging, se v?r installasjonsveiledning.

V?r oppmerksom p? at tiden det tar ? ferdiggj?re opptaket etter at det er stoppet, er avhengig av prosessorhastighet og skjermoppl?sning p? maskinen du bruker. Sv?rt h?y oppl?sning gj?r at det tar lang tid. Oppl?sning p? 1920x1080 er anbefalt dersom tilgjengelig.

F?lg regelverket for opptak ved UiO

Om du skal gj?re opptak av forelesninger eller andre arrangementer, m? du overholde regelverket for opptak ved UiO, med tanke p? innhenting av samtykke, informere om opptakets form?l p? forh?nd, og forholde deg til gjeldende bestemmelser for lagring og sletting av opptak.

Slik tar du opp i Zoom:

1. Velg lagringssted for opptakene dine

F?rste gangen du skal gj?re opptak i Zoom er det anbefalt at du velger et lagringssted for opptakene dine som du er kjent med, slik at du lett finner dem igjen n?r du skal laste de opp et annet sted senere.

1. For ? endre lagringssted, klikker du p? tannhjul-ikonet ?verst til h?yre for ? ?pne menyen for innstillinger.

plassering for Innstillinger-ikon

2. Naviger til Recording  i venstremenyen og klikk p? Change under Local recording.

Plassering av Change-knappen

NB! Hvis du ikke ser change-knappen, klikker du p? nedtrykksmenyen Location. Her vil du kunne klikke p? Choose a new location.

3. Velg ditt foretrukne lagringssted og klikk OK.

Image may contain: Text, Blue, Font, Line, Computer icon.

2. Forbered deg

• Forsikre deg om at du har kalt inn til m?tet og at de inviterte kommer.
  • Dobbeltsjekk at m?tet har gode innstillinger. Viktig med sikkerhet tilpasset m?tetype og at lyden for deltakerne er sl?tt av (Advanced options > Mute participants upon entry).
  • Test lyd og bilde.
  • Er det et stort m?te eller arrangement, b?r du ha med hjelpere som er co-hosts som kan bist? ved ? holde orden p? hvem som ber om ordet og hva som kommer opp p? chat.

3. Start m?tet i Zoom

• G? til invitasjonen som er sendt ut, og ?pne m?tet.
  • Velg visningsinnstillingen Speaker view. Dette er sv?rt viktig, s?rlig for forelesninger og st?rre m?ter. Det hindrer at studenter og andre som kanskje ikke ?nsker ? v?re med p? opptaket, blir med.
  • N?r deltakerne er p? plass, gj?r du oppmerksom p? at m?tet/arrangementet blir tatt opp og at de som sier noe under m?tet, kommer med p? opptaket. Om de ikke ?nsker ? komme med p? opptaket, kan de stille sp?rsm?l i chat eller p? e-post (som vil bli besvart i ettertid).

Zoom har flere visninger, og det er det som vises p? skjermen din, som blir tatt opp. Du m? velge visningsinnstillingen Speaker view.

4. Start opptak

N?r m?tet er ?pnet og du vil starte opptaket, klikker du p? Record-knappen nederst i Zoom-vinduet. Zoom spiller av beskjeden This meeting is being recorded til alle deltakerne, slik at alle vet at opptaket er i gang.

Image may contain: Text, Screenshot, Multimedia software, Software, Font.

5. Del innhold

N? holder du m?tet/arrangementet slik du ellers ville ha gjort. Du kan dele skjerm eller en presentasjon som vanlig, og det kommer med p? opptaket.

Image may contain: Text, Screenshot, Font, Software, Technology.

Et popup-vindu vil vise deg hvilket innhold du har mulighet til ? dele. Velg ?nsket innhold og klikk Share.

Image may contain: Web page, Text, Product, Screenshot, Font.

Image may contain: Red, Text, Screenshot, Font, Technology.

6. Stopp deling

For ? stoppe delingen klikker du p? Stop share i toppmenyen p? skjermen.

Image may contain: Green, Text, Font, Yellow, Line.

7. Stopp opptak

For ? stoppe opptak trykker du p? Stop recording i bunnmenyen.

Image may contain: .

9. Avslutt m?tet

N? som du har stoppet opptaket kan du avslutte m?tet med ? klikke p? End meeting. Et popup-vindu vil sp?rre deg om du vil avslutte m?tet for alle.

Velg End meeting for all.

Image may contain: Technology, Screenshot, Electronic device, Font.

Image may contain: Text, Font, Blue, Line, Product.

Etter du gj?r dette vil videoen bli konvertert og lagt i den mappen du satte i punkt 1.

Mens den gj?r dette viser den f?lgende pop-up vindu f?r den ?pner mappen der filene n? ligger.

Image of the progresswindow

Dette er en prosess som ikke b?r avbrytes. Filene m? da konverters p? nytt, og det er en mulighet for at de da blir skadet eller ?delagt. Ikke sl? av maskinen f?r konverteringen er ferdig. Vi anbefaler derfor ? ha litt tid etter m?tet til dette.

V?r oppmerksom p? at tiden det tar ? ferdiggj?re og konvertere opptaket etter at det er stoppet, er avhengig av prosessorhastighet og skjermoppl?sning p? maskinen du bruker. Jo raskere maskin, jo fortere g?r det ? ferdiggj?re opptaket. Sv?rt h?y oppl?sning gj?r at ferdiggj?ringen tar lang tid. Oppl?sning p? 1920x1080 er anbefalt dersom tilgjengelig.

Redigere videoen f?r den publiseres

Om du m? redigere opptaket f?r du deler det, finnes det flere muligheter. Merk deg at videofilen blir sv?rt stor etter at du har redigert den. Du m?r komprimere den p? nytt f?r du laster den opp eller deler den p? annen m?te.

Bruker du Windows 10 kan du benytte den innebygde applikasjonen "Bilder" eller "Photos" om du har engelsk versjon.

Her er en veiledning laget av Microsoft som viser hvordan du kan benytte denne. For ? redigere videoen m? du laste den ned til din datamaskin f?rst.

https://support.microsoft.com/en-us/help/27916/windows-10-edit-photos-videos

Dersom det ? trimme eller komprimere st?rrelsen p? videoene vil gj?res regelmessig, s? anbefaler vi at man installerer HandBrake.

Bruker du MacOS kan du benytte verkt?yet iMovie. Her er en lenke til iMovie. Dersom det ?  trimme eller komprimere st?rrelsen p? videoene vil gj?res regelmessig, s? anbefaler vi at man installerer HandBrake.

Redigering og komprimering av video med HandBrake

Videofilene som er opprettet av Zoom, kan bli overraskende store etter redigering. Vi anbefaler at du etter redigering komprimerer videofilen f?r du laster den opp. Vi anbefaler f?lgende oppsett:

• Video: MPEG4 (.mp4) I h.264 format (main profile)
  • Lyd: AAC format
  • Bitrate for video: 600Kbps
  • Bitrate for lyd (mono): 160Kbps
  • Oppl?sning: Uendret
  • Bildefrekvens: 25fps

Du finner maler og tips om komprimeringen p?:

Opplasting av opptak til studentenes timeplan

Hvis opptaket er relatert til en forelesning, kan du knytte dem til en forelesning i Vortex. Da vil opptaket automatisk bli lenket opp under Ressurser i studentenes timeplan, samt i timeplanen i Mine studier. Dette gj?r du enkelt med verkt?yet Kursopplasting

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 15. mars 2020 14:23 - Sist endret 24. nov. 2022 08:56