Brukertilgang og rettigheter til wiki

Som wiki-eier m? du gi brukere tilang til wikien for at de skal kunne skrive i den. Har du en lukket wiki m? du ogs? gi tilgang til brukere for at de skal kunne lese den.

Legge til UiO-brukere

UiO-brukere m? logge seg inn en gang f?r administrator av wikien kan gi dem rettigheter. N?r brukeren logger seg inn f?rste gang opprettes en bruker, og adminstrator kan deretter gi brukeren n?dvendige rettigheter. Be brukeren om ? klikke seg litt rundt (selv om brukeren ikke f?r tilgang til sider) slik at han/hun ikke bare er p? framsiden. Vi har opplevd at brukerkontoen ikke opprettes om brukeren bare er inne p? framsiden. Dersom det er snakk om mange UiO-brukere (f.eks. en gruppe studenter) kan vi legge dem inn p? en mer effektiv m?te. Se nederst p? denne siden.

Vi jobber med ? komme tilbake til bedre l?sninger for brukeradministrasjon, men utvidelsene som ble brukt er ikke lenger st?ttet og m? byttes ut/omprogrammeres.

Legge til eksterne brukere

FEIDE:

Det er ?pnet for at det skal v?re mulig for andre institusjoner enn UiO ? anvende Wiki@UiO.S?kalte "administrativt Feide-berettigede" personer p? den enkelte institusjonen m? g? inn i Feide kundeportal for ? si at de ?nsker ? abonnere p? tjenesten (Wiki@UIO). N?r det er gjort skal det v?re mulig ? velge institusjonen p? innloggingssiden og bruke vanlig Feide-brukernavn og passord.

Web ID:

Eksterne brukere utenfor FEIDE kan lage seg en WebID-bruker p? siden https://webid.uio.no/webid/register.php og logge seg inn med den.

Det er alts? slik at man ikke manuelt kan legge inn andre brukere enn UiO-brukere, men brukere blir ogs? opprettet i wikien om de pr?ver ? logge inn. Disse blir riktignok opprettet uten noen rettigheter, og de f?r derfor beskjed om at de mangler rettigheter hvis de logger seg inn p? en lukket wiki.  N?r de har fors?kt ? logge inn en gang, kan du gi dem rettigheter.

Les mer her:

http://www.uio.no/tjenester/it/brukernavn-passord/webid/mer-om/

Gi brukerne rettigheter

For ? endre rettigheter g?r du til Verkt?y > Spesialsider > Brukerrettighetskontroll og skriver inn brukernavnet du skal endre rettigheter for (For UiO-brukere er brukernavnet lik uio-brukernavn@uio.no). Klikk Endre brukergrupper s? f?r du opp avkryssingsbokser for rettighetene. N?r boksene stemmer klikker du Lagre brukergrupper for ? lagre rettighetene.

Listen over brukerkontoer i wikien finner du ved ? g? til Verkt?y > Spesialsider > Brukerliste.

Om du skal endre rettigheter for mange kan det v?re en l?sning ? ha begge sidene oppe i hver sin fane.

Vi jobber med ? forbedre brukeradministrasjonen, men utvidelsene som ble brukt er ikke lenger st?ttet og m? byttes ut/omprogrammeres.

Se tabellen under for beskrivelse av alle rettighetstypene

Rettighet Beskrivelse
    UiO_Bruker Vanlig redigeringstilgang til wikien. Gis typisk til studenter og andre som kun skal redigere og legge til sider.
    UiO_Utvidet_rettighet Utvidede rettigheter. Gis til brukere som skal ha mulighet til ? fjerne endringer gjort av andre (rollback) o.l.
    UiO_Leserett Kun for lukkede wikier. Gis til brukere som kun skal lese en lukket wiki, ikke redigere i den.
    bureaucrat Kan tildele andre brukere rettigheter og administrere wikien.
    sysop Superbruker - har alle rettigheter.
    bot Bruker for automatiserte oppgaver. Brukes kun av systemet.

Legge til flere brukere

Dersom du har mange brukerkontoer som tar for lang tid ? legge til én og én, send en tekstfil med en liste over brukernavn til wiki-support@usit.uio.no. Denne listen kan du f.eks. generere ved ? g? i FS og gj?re f?lgende:

1. Kj?r en (nesten) hvilken som helst rapport med studenter. FS-rapport "FS451.001 Undervisningsp?meldte studenter" er som regel godt egnet.
    2. Trykk p? diskettikonet.
      diskettikon
    3. Velg Flettefil i dialogboksen Lagring av rapportfil, og huk p? for brukernavn. Klikk OK til slutt.
      flettefil - brukernavn - OK
    4. Du f?r n? opp en ny boks der du skal lagre tekstfilen. ?pne filen og sjekk at den inneholder kun en liste med brukernavn.
    Publisert 4. aug. 2016 09:52 - Sist endret 3. mars 2021 13:06