Bruk av rettighetsbelagt materiale i elektroniske l?ringsressurser

Vedtatt av studiedekan 1. september 2009

Til ansatte ved Det medisinske fakultet

Trykt undervisningsmateriale som kompendier, forelesningsnotater o.l. erstattes i økende grad av tilsvarende elektronisk materiale. Datateknologien gir en enestående distribusjonsmulighet, og tilgang til elektronisk materiale og kraftige redigeringsverktøy gjør det teknisk enkelt å låne biter av andres stoff og inkludere det i egne framstillinger. Både den store tilgjengeligheten og den lettvinte tilgangen til å benytte lånt materiale i elektroniske media reiser opphavsrettslige spørsmål. Fakultetet vil orientere om de nye reglene på området.

Avtale med Kopinor

Universitetene og høyskolene har inngått en avtale med Kopinor som gjør det lovlig for studenter og ansatte å kopiere fra alle typer publikasjoner, norske som utenlandske, innenfor visse rammer. Kopiering kan kun skje til undervisning, forskning og annen intern bruk ved institusjonen. Det er kun tillatt å kopiere delmengder - fra f.eks. bøker kan det kopieres inntil 15 % av sidetallet, eller inntil 30 % dersom boken ikke lenger kan fås kjøpt. Kopiering skal ikke erstatte kjøp av publikasjoner som det ellers ville være naturlig å anskaffe. Kilden og opphavsmann skal oppgis på kopien.
Nytt i år er at avtalen er utvidet til å omfatte digital kopiering, det vil si både fra og til digitale medier, men med blant annet disse begrensningene:

  • Digital kopiering og tilgjengeliggjøring for studentene av forhåndsdefinert kursmateriale som pensum, anbefalt lærestoff mv. og samlinger av slikt materiale, er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å kopiere fra digitalt materiale som åpenbart er ment for kjøp, f.eks. kommersielle bildearkiver.
  • Digitalt materiale kan kun legges i et lukket nett for intern bruk på undervisningsinstitusjonen.
  • Det er ikke tillatt å kopiere lyd og film.

Et viktig praktisk utslag av den nye avtalen er dermed at lærere kan lage f.eks. Powerpoint-presentasjoner til sine forelesninger med eksempelvis bilder og tekster innscannet fra bøker, fra elektroniske tidsskrift eller Internet (såfremt det ikke burde være åpenbart at materialet er ment for salg) og legge disse presentasjonene i fakultetets studieportal 'Mine studier', som er et lukket nett for våre studenter og lærere.
Digitale kompendier med rettighetsbelagt materiale kan man derimot inntil videre ikke lage da de anses som forhåndsdefinert kursmateriale.

Se Kopinors websider for utdypende informasjon.

Prinsipp om allmenn tilgjengelighet
Det medisinske fakultetet ønsker prinsipielt at vårt undervisningsmateriale skal være allment tilgjengelig. Vi vil så langt mulig gjennomføre dette når de gjelder de mer omfattende e-læringsprogrammene vi lager. Egenutviklet materiale kan uten videre legges åpent tilgjengelig, og vi vil oppfordre de ansatte til i størst mulig grad å produsere slikt materiale. Dersom det er uunngåelig å inkludere materiale universitetet ikke har rettigheter til, må det inntil videre avklares med rettighetshaver i hvert enkelt tilfelle. Ansvaret for dette ligger hos den som utvikler e-læringsprogrammet, men fakultetets e-læringsseksjon kan bistå i arbeidet.

Publisert 15. nov. 2010 12:43 - Sist endret 12. okt. 2015 10:16