Universitetsstyret protokoll 3/2005

Universitetsstyret

PROTOKOLL MØTE NR. 3/2005 I UNIVERSITETSSTYRET

Møtet ble satt tirsdag 15. mars 2005, kl. 1000, Kollegierommet, 10. et., Administrasjonsbygget, og hevet kl 1630.

Tilstede fra Universitetsstyret:
Arild Underdal, Anne-Brit Kolstø, Gunnar Nicolaysen, Harriet Bjerrum Nielsen, Hanna Ekeli, Egil Myklebust, Paul Chaffey, Boel Flodgren, Hilde Haugsgjerd, Kim Rand-Henriksen, Elisabeth Torkildsen.

Tilstede fra administrasjonen:
Hanne Harlem, Inger Stray Lien, Geir Strøm, Elisabeth Halsen, Helge Kjøllesdal, Monica Bakken, Frode Meinich (fra V-sak 5), Stein Helgesen (fra V-sak 9).

SAKER TIL BEHANDLING I LUKKET MØTE


ORDINÆRE SAKER


V-SAK 1
GODKJENNING AV DAGSORDEN

Gunnar Nicolaysen fremmet følgende sak under Eventuelt:

Jubileumsfond for UiO.


V-SAK 2
GODKJENNING AV PROTOKOLL MØTE 2/2005

Protokoll fra møte 2/2005 godkjennes.


SAKER TIL BEHANDLING I ÅPENT MØTE


ORIENTERINGSSAKER



O-SAK 1
Saksnr. 05/916
AKTUELL RAPPORT TIL UNIVERSITETSSTYRET


ORDINÆRE SAKER FORTS.


V-SAK 3
Saksnr. 05/4478
NY UNIVERSITETS- OG HØYSKOLELOV – STYRETS SAMMENSETNING OG DAGLIG LEDELSE

Paul Chaffey og Egil Myklebust fremmet følgende forslag til alternativt vedtak:

1. Styrets leder og daglig leder:
Departementet utpeker ett av de eksterne medlemmene til å være styrets leder og rektor ansettes som daglig leder.

Forslaget falt med 4 stemmer (Myklebust, Chaffey, Haugsgjerd, Nicolaysen).

Universitetsstyret fattet følgende vedtak

1. Styrets leder (rektor)

Rektor velges av ansatte og studenter og er styrets leder.

Forslaget ble vedtatt med 7 stemmer (Underdal, Kolstø, Bjerrum Nielsen, Ekeli, Flodgren, Rand-Henriksen, Torkildsen).

ENDELIG VEDTAK:

1. Styrets leder (rektor)

Rektor velges av ansatte og studenter og er styrets leder.

2. Styrets sammensetning

Styret får slik sammensetning: styreleder (rektor), to representanter valgt av og blant de fast vitenskapelig ansatte, fire eksterne representanter, to representanter valg av og blant studentene, én representant valgt av og blant de teknisk-administrative ansatte og én representant valg av og blant de midlertidig ansatte i undervisnings- og forskerstillinger.

3. Valg av prorektor

Samtidig med rektor velges prorektor som er rektors faste varamedlem, og som har møte-, tale- og forslagsrett.

4. Valg av rektor som styreleder og prorektor som stedfortreder, valg av vitenskapelig ansatte og teknisk-administrative ansatte til styret – valgprosess

Valg av rektor og prorektor og valg av ansatte representanter til styret etter slik tidsplan:

-31.05.05 – frist for å fremme forslag på rektor og prorektor
-26.09.05 – 29.09.05 – urnevalg av rektor og prorektor for studentene
-29.09.05 – valgdag for rektor og prorektor (frist for innlevering av poststemmer for ansatte)
-13.10.05 – frist for innlevering av forslag på kandidater for valg av ansatte representanter til styret
-17.11.05 – valgdag (frist for innlevering av stemmer) for ansatte representanter

Valg av rektor og prorektor gjennomføres som postvalg for ansatte og urnevalg for studentene. Valg av ansatte-representanter til styret foretas som postvalg.

Valgene gjennomføres etter universitetets valgreglement og etter de samme prinsipper som sist valg. Universitetsdirektøren vil legge frem vedtakssak for styret til møtet 11.05.05, der universitetets valgreglement er oppdatert i forhold til forslaget til ny lov og i forhold til de vedtak styret fatter i dette møtet.

5. Valgstyre

Rektor gis fullmakt til å oppnevne et valgstyre for valg av representanter fra tilsatte og studenter til universitetets styre. Valgstyret skal bestå av to vitenskapelig ansatte, en teknisk-administrativ ansatt og en student. Valgstyrets mandat fremkommer av universitetets valgreglement.

6. Eksterne styremedlemmer

Rektor gis fullmakt til å oppnevne komité bestående av to vitenskapelig ansatte, én teknisk- administrativ ansatt og én student som får til oppgave å fremme forslag på eksterne styremedlemmer til styrets møte i 11.10.05. Komiteen står fritt til å bestemme hvilke forslag som skal fremmes for styret.

Universitetsdirektøren får fullmakt til å justere framdriftsplanen.

Universitetsstyret hadde i tillegg disse merknadene:

Universitetsstyret ber rektor og universitetsdirektør komme tilbake med et forslag til nærmere avklaring av ansvars- og arbeidsfordeling mellom rektor og universitetsdirektør

Protokolltilførsel fra Egil Myklebust, Paul Chaffey, Hilde Haugsgjerd:

Undertegnede har i forbindelse med styrets behandling av UiOs tilpasning til ny universitetslov gått inn for modellen der styrets leder oppnevnes av departementet og rektor ansettes av styret.

Ved styrets behandling av høringsuttalelsen til ny lov, 27.1.2004, gikk vi i likhet med resten av styret inn for en modell med en enhetlig ledelse i form av en valgt rektor, men med en ekstern styreleder oppnevnt av departementet.

En slik modell er ikke lenger mulig etter Stortingets behandling av loven. Vi mener da at UiO er best tjent med ekstern styreleder og tilsatt rektor.

Dagens styremodell fungerer ikke særlig godt fordi rektor kommer i en uheldig dobbeltrolle og ikke kan framstå så tydelig som ønsket som institusjonens daglige leder – når han samtidig skal lede styrets arbeid. Vi har derfor valgt å støtte en modell vi prinsipielt er for, men hadde ønsket at UiO kunne gjennomføre en gradvis, nemlig ved å velge rektor, men da som daglig leder.

Protokolltilførsel fra Hilde Haugsgjerd:
Jeg slutter meg til protokollmerknaden fra Myklebust og Chaffey, med følgende tillegg:

Da en prøveavstemning avdekket at alternativ A vil bli utfallet av styrets behandling, vil jeg stemme for alternativ B, fordi dette er den ledelsesform UiO på sikt er tjent med.

Protokolltilførsel fra Gunnar Nicolaysen:
Da en prøveavstemning avdekket at alternativ A vil bli utfallet av styrets behandling, vil jeg stemme for alternativ B fordi dette er den av de mulige ledelsesformer som jeg mener UiO på sikt er tjent med.

Protokolltilførsel fra Arild Underdal, Anne-Brit Kolstø, Kim Rand-Hendriksen, Boel Flodgren:
Undertegnede mener den ”hovedmodell” loven fastlegger ikke representerer den beste løsning for UiO. Vi viser i denne sammenheng til UiOs høringsuttalelse om NOU 2003:25 ”Ny lov om universiteter og høyskoler”.

Når loven beklageligvis gir oss bare ett alternativ når det gjelder rollene som rektor og styreleder, finner vi det riktig å holde fast ved styrets tidligere vedtak om å utpeke rektor og prorektor for neste periode gjennom valg.


V-SAK 4
Saksnr. 05/6587
DOKUMENTASJON AV HELSE-, MILJØ- OG SIKKERHETSSYSTEMET VED UIO INKLUDERT MÅL FOR DET SYSTEMATISKE HELSE-, MILJØ OG SIKKERHETSARBEID

Universitetsstyret utsetter saken og ber Universitetsdirektøren komme tilbake til styret med et framleggsnotat som klart trekker opp mål og strategier i HMS-arbeidet.


V-SAK 5
Saksnr. 05/251
UTFYLLENDE REGLER TIL § 2.2 I ”FORSKRIFT OM STUDIER OG EKSAMENER VED UNIVERSITETET I OSLO”

Universitetsstyret fastsetter endrede Utfyllende regler til 2.2 i Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo, i samsvar med Universitetsdirektørens vedlagte forslag med følgende endringer, som er angitt med fet skrift:

(I pkt a) Examen philosophicum)

Dersom flere emner til sammen utgjør krav til grad i tilknytning til exphil og/eller exfac ved annet norsk universitet eller ved visse statlige eller private høgskoler i Norge, må dette ivaretas ved godskrivning av slike emner i grad ved UiO. Bestemte emner ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) vil likevel kunne gi følgende godskrivning ved UiO:

Bestått eksamen i kun innføringsemnet/fellesemnet Emne 1/Exphil (7,5 stp) av de tre innføringsemnene/fellesemnene ved NTNU godskrives som exphil (7,5 stp) ved UiO.

Bestått eksamen i de to innføringsemnene/fellesemnene Emne 1/Exphil (7,5) og Emne 2/Perspektivemne av de tre innføringsemnene/fellesemnene ved NTNU godskrives som exphil (15 stp) ved UiO.

Bestått eksamen i alle tre innføringsemnene/fellesemnene (totalt 22,5 stp) ved NTNU godskrives som både exphil og exfac (22,5 stp) ved UiO. (Se også nedenfor om exfac.)


(I pkt b) Examen facultatum)

Dersom flere emner til sammen utgjør krav til grad i tilknytning til exphil og/eller exfac ved annet norsk universitet eller ved visse statlige eller private høgskoler i Norge, må dette ivaretas ved godskrivning av slike emner i grad ved UiO. Bestemte emner ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) vil likevel kunne gi følgende godskrivning ved UiO:

Bestått eksamen i kun innføringsemnet/fellesemnet Emne 3/Exfac (7,5 stp) av de tre innføringsemnene/fellesemnene ved NTNU godskrives som exfac (7,5 stp) ved UiO.

Bestått eksamen i de to innføringsemnene/fellesemnene Emne 2/Perspektivemne og Emne 3/Exfac (totalt 15 stp) av de tre innføringsemnene/fellesemnene ved NTNU godskrives som exfac (15 stp) ved UiO.

Bestått eksamen i alle tre innføringsemnene/fellesemnene (totalt 22,5 stp) ved NTNU godskrives som både exphil og exfac (22,5 stp) ved UiO. (Se også ovenfor om exphil.)


V-SAK 6
Saksnr. 05/5091
SPESIELLE OPPTAKSKRAV FOR INTEGRERTE FEMÅRIGE MASTERPROGRAM I SAMFUNNSØKONOMI OG INFORMATIKK

Universitetsstyret foreslår for Utdannings- og forskningsdepartementet at det innføres krav om:
- 2MX/2MY/3MZ som spesielt opptakskrav for opptak til det femårige integrerte masterprogrammet i samfunnsøkonomi fra og med opptak til studieåret 2007/2008

- 3MX + 2FY som spesielt opptakskrav for opptak til femårig integrert masterprogram i informatikk for studieretningene Avbildning og Mikroelektronikk fra og med opptak til studieåret 2007/2008

- 2MX/2MY/3MZ + 3MX/3FY/3KJ/3BI/(2KJ+3BT)/(2BI+3BT) som spesielt opptakskrav for opptak til femårig integrert masterprogram i informatikk for studieretningene Bioinformatikk og Simulering og visualisering fra og med opptak til studieåret 2007/2008


V-SAK 7
Saksnr. 05/2075
EVALUERING AV DEN FELLES OPPTAKSKOMITÉ FOR GRUNNSTUDIER

Den vitenskapelige opptakskomiteen erstattes av en administrativ opptakskomité. Komiteen vil ha følgende sammensetning:
- Hvert fakultet får én representant i komiteen
- 2 studentrepresentanter
- Sentraladministrasjonen har komiteens lederfunksjon


V-SAK 8
Saksnr. 05/6651
FORSLAG TIL OPPTAKSREGLER FOR PROFESJONSSTUDET I PSYKOLOGI

Universitetsstyret fastsetter opptaksreglement for profesjonsstudiet i psykologi i samsvar med universitetsdirektørens forslag. Universitetsdirektøren gis myndighet til å gjøre eventuelle nødvendige redaksjonelle endringer i reglementet.


V-SAK 9
Saksnr. 05/4368
BUDSJETTDOKUMENT 2004-2006

Budsjettdokument 2004-2006 for UiO vedtas med de endringer som kom fram under møtet.


V-SAK 10
Saksnr. 05/7026
STYRETS ÅRSBERETNING 2004

Styret godkjenner at det framlagte foreløpige forslag til årsberetning med de kommentarer som framkom på møtet, oversendes UFD og RR ihht fristen 1. april 2005.

Styret ber rektor utforme en innledning som klarere trekker fram styrets arbeid.

Styret ber universitetsdirektøren arbeide for et format på dokumentet som klarere skiller mellom styrets beretning og universitetets virksomhetsberetning.


V-SAK 11
Saksnr. 05/6400
NYE HOVEDREGLER FOR ØKONOMIFORVALTNINGEN VED UNIVERSITETET I OSLO

Universitetsstyret slutter seg til universitetsdirektørens framlegg til nye hovedregler for økonomiforvaltningen ved Universitetet i Oslo. Hovedreglene trer i kraft fra 15.3.2005.

Universitetsstyret ber om en gjennomgang av de områder der styret ihht hovedreglene har et særlig ansvar.


V-SAK 12
Saksnr. 05/6968
STRATEGI FOR INNKJØPSVIRKSOMHETEN VED UIO

Universitetsstyret vedtar strategien for innkjøpsvirksomheten for perioden 2005-2007 som foreslått, men ber administrasjonen utrede nærmere hvordan de funksjoner som i notat er omtalt som fakultetskoordinator best skal ivaretas. Strategien skal ligge til grunn i arbeidet med å sette organisasjonen i stand til å nå målsetningen for anskaffelsesfunksjonen og skal iverksettes gjennom de tiltak som er foreslått.


V-SAK 13
Saksnr. 05/5243
STUDENTENES BETALING FOR UTSKRIFTER – FORSLAG TIL ORDNING FOR STUDIEÅRET 2005/2006

1. Ordningen med betaling for utskrifter forlenges og gjøres gjeldende for studieåret 2005/2006, med de endringer som fremgår av punktene [2] og [3].

2. Alle studenter gis rett til 150 gratis utskriftsider pr semester. Gratiskvoten forutsettes å dekke studentenes behov for å skrive ut informasjon om studiet og de spesielle utskriftsbehov masterstudenter og studenter på profesjonsstudiene har. Av praktiske årsaker gjøres ordningen gjeldende for alle studenter. Ut over dette har studentene ved UiO ingen rettigheter til utskriftstjenester ved UiO. De studenter som ønsker å kjøpe ytterligere utskrifter, gis imidlertid anledning til dette.

3. Prisen på utskrifter økes fra 30 øre pr 1-sidig trykk (sort/hvitt A 4- format) til 80 øre pr 2-sidig trykk. Det selges utelukkende 2-sidige trykk. Transaksjonskostnadene ved betaling via Epay, belastes den enkelte student. Ved innbetaling med giro/nettbank trekkes et gebyr til UiO på kr 25 pr innbetaling i tillegg til transaksjonsgebyrene til banken.

4. Studentene har i høstsemesteret 2004 kjøpt utskriftskvote for kr 876.000 (inkl mva). Beløpet fordeles slik det fremgår av universitetsdirektørens fremleggsnotat av 26. mai 2005.

5. Dersom det blir fastsatt ny forskrift om studentbetaling i løpet av studieåret 2005/2006, og disse inneholder bestemmelser om betaling for kopier og utskrifter, ber Universitetsstyret universitetsdirektøren om å vurdere hvorvidt ovenstående ordning vil måtte justeres som følge av disse.

Forslaget ble vedtatt med 9 stemmer (Underdal, Kolstø, Nicolaysen, Bjerrum Nielsen, Ekeli, Myklebust, Chaffey, Flodgren, Haugsgjerd).

Elisabeth Torkildsen og Kim Rand-Hendriksen fremmet forslag til følgende tilleggspunkt:
Det skal etableres et system som er slik at alle innleveringer/oppgaver skal kunne leveres elektronisk og anonymt.

Forslaget falt med 2 stemmer (Rand-Hendriksen og Torkildsen).


V-SAK 14
Saksnr. 05/2125
RETNINGSLINJER FOR FORVALTNING AV EKSTERNT FINANSIERT PROSJEKTER VED UNIVERSITETET I OSLO

Styret godkjenner de framlagte ”Retningslinjer for forvaltning av eksternt finansierte prosjekter ved Universitetet i Oslo, med den endring at mindre bevilgninger, gaver, legater (anslagsvis under NOK 100 000) som det ikke er knyttet betingelser til kan en forenklet behandling.

Retningslinjene gjøres gjeldende fra 1. mai 2005.


V-SAK 15
Saksnr. 05/6993
BIBSYS – FRAMTIDIG ORGANISERING OG OPPGAVER - HØRING

Universitetsstyret gir universitetsdirektøren fullmakt til å ferdigstille universitetets høringsuttalelse til fremtidig organisering og oppgaver for BIBSYS.


V-SAK 16
Saksnr. 05/7020
TILBYGG TIL DOMUS MEDICA – LOKALER FOR SFF, FOR ØKT OPPTAK VED DET MEDISINSKE FAKULTET OG FOR DELER AV DET ODONTOLOGISKE FAKULTET

Styret vedtar å gå videre med prosjektering av et tilbygg til Domus Medica.


SAKER TIL BEHANDLING I LUKKET MØTE


V-SAK 17
Saksnr. 05/795
TILSETTING I STILLING SOM SENTERLEDER (SKO 1475) VED INTERMEDIA, DET UTDANNINGSVITENSKAPELIGE FAKULTET

Universitetsstyret slutter seg til Det utdanningsvitenskapelige fakultet og tilsettes Sten Ludvigsen i stilling som senterleder ved InterMedia for en periode på 4 år med mulighet til forlengelse.


V-SAK 18
EVENTUELT

Gunnar Nicolaysen fremmet følgende forslag:
Administrasjonen bes utrede etablering av et jubileumsfond for UiO ved en innsamlingsaksjon.

Hanna Ekeli orienterte om at hun skal ha permisjon i høstsemesteret og at hennes vara vil gå inn i styret.


SAKER TIL BEHANDLING I ÅPENT MØTE


ORIENTERINGSSAKER



O-SAK 2
Saksnr. 05/6589
RAPPORT OM OPPFØLGING AV HANDLINGSPLAN FOR UTVIKLING AV HELSE-, MILJØ OG SIKKERHET (HMS) FOR ANSATTE 2002-2004


0-SAK 3
Saksnr. 05/6992
STYRING OG OPPFØLGING AV VIRKSOMHETEN VED UIO – FORPROSJEKT

Saken tas opp på neste møte som egen diskusjonssak.


0-SAK 4
Saksnr. 05/6992
VIRKSOMHETSRAPPORTERING


O-SAK 5
Saksnr. 05/638
SAKER AVGJORT PÅ FULLMAKT


O-SAK 6
Saksnr. 05/644
ORIENTERING FRA UNIVERSITETSDIREKTØREN OM AKTUELLE SAKER

Universitetsdirektørens orienterte om følgende saker:
- bygge- og vedlikeholdsprosjekter
- referat fra styrets utvalg
- oversikt over høringssaker og frister
- brev fra Riksrevisjonen
- Datatilsynets tilsyn med forskning i 2005 – oppfølging og tiltak hos NSD
- høring - Strategi for digitale læringsressurser i grunnopplæring
Statsbudsjettet 2004 kap 281 post 1 – Midler til sikring og bevaring av universitetsmuseenes vitenskapelige samlinger
- vurdering av faglige og organisatoriske konsekvenser av en tettere integrering mellom NVH og UiO, og tilsvarende mellom NVH og UMB
- høring – Nasjonal plan for koordinering og uvikling av eVitenskap og anvendelser av eVitenskap i Norge
Informasjon om implementering av intern kontroll ifm behandling av personopplysninger ved UiO
- oppsummering fra sluttmøtet med Arbeidstilsynet
- årsrapport fra den sentrale arbeidsmiljøutvalget 2004
Brevene fra Riksrevisjonen tas opp som egen diskusjonssak i neste møte.


O-SAK 7
Saksnr. 05/7019
NYTT MUSEUMSBYGG FOR KULTURHISTORISK MUSEUM PÅ SØRENGA - STATUS

Museumsdirektør Egil Mikkelsen orienterte om status for nytt museumsbygg på Sørenga, deretter var det befaring på Kulturhistorisk museum



Orienteringssakene ble tatt til etterretning.
Publisert 26. apr. 2010 11:53 - Sist endret 9. okt. 2015 18:34