Diglog

Vi bruker simulatoren Diglog i kurset. Denne finnes både for Windows og GNU/Linux. Windows-versjonen kjørt lokalt på en windows-maskin blir demonstrert i kurset.

Installasjon

Diglog kan enkelt brukes på PC uten å være installert (man trenger ikke å være administrator for å få det i gang). Man trenger bare å pakke ut filene i logwin32ifi.exe og legge disse filene i en mappe på PC'en. Programmet startes ved å dobbeltklikke på filen "log.exe" i denne mappen. Programmet kan kjøre fra en hvilken som helst PC hvis man bare legger filene i en temporær mappe på den aktuelle PC'en. Programmet kan også kjøres på PC over nettet fra hjemmeområdet (M:) hvis filene ligger i en mappe her. Programmet leser og skriver designfiler (.lgf) til den mappen "log.exe" ligger i.

Bruk

I Diglog trekker man inn porter fra linjen nederst i vinduet eller fra bibliotek (CAT-LIBR menyen) og slipper portene ned på tegnearket i midten. Man kobler sammen portene ved å tegne ledninger mellom pinnene ved å klikke på start og stopp-posisjon til ledningen. Når tegningen er tilstrekkelig fullført begynner Diglog å simulere i bakgrunnen. Man ser hvilken signalverdi man får på ledningene ut i fra fargen på ledningene. Rød farge: logisk "1", sort farge: logisk "0", gul farge: udefinert verdi. Signalverdier kan settes manuelt ved hjelp av brytere som man klikker på eller ved hjelp av et tastatur (KEYPAD). Lagring av design til fil: "Misc-SavePage". Henting av design fra fil: "Misc-LoadPage". Rotering av porter: pass på at det står "ROT" nederst i høyre hjørne og klikk på selve porten. Flytte på hele tegnearket: bruk piltastene. Henting av porter som ikke finnes i "CAT" menyen: trykk "CAT-LIBR", trykk evt. "+", porter som man lyser opp ved museklikk vil havne i "CAT" menyen.

Tips:

  • Når Diglog er aktiv bruker den mye regnekraft. Hvis man bare vil ha Diglog i bakgrunnen kan det derfor lønne seg å slå av simuleringen ("MISC - SIMULATION") og vente litt.
  • For å friske opp tegnevinduet (fjerne gammel tekst osv.) kan man bare trykke på en piltast.
  • Det kan lønne seg å sette navn på signalene for å lette oversikten. Klikk "Frills-Label", skriv inn navnet, og dra det opp i vinduet.
  • I oblig 2 og 3 kan det være greit å visualisere det binære signalet kretsen lager ved å bruke 7segments-displayet i Diglog biblioteket (7SEG). Dette displayet har innebygd binær-til-7segmentsdekoder.
  • I oblig 1 kan designet fort bli meget uoversiktelig hvis man ikke forenkler godt og velger en fornuftig design-struktur. Forslag til struktur (flash).

Avansert: Diglog har opp til 9 uavhengige design viduer (PAGE 1-9). Man kan laste inn forskjellige design (.lgf filer) i de forskjellige designvinduene. Man bytter vindu (PAGE) bare ved å taste nummeret på vinduet (1-9). Man kan kopiere kretser mellom designvinduer.

Demo

Diglog er lett å bruke når man har sett hvordan man kommer i gang, hvis man aldri har sett diglog brukt synes noen at det litt vanskelig å komme i gang. Diglog demonstreres på forelesningen 3.9. Demo-animasjon: flash

Transistor (analog) simulering

Hvis noen ønsker å simulere på MOStransistorer heter de aktuelle komponentene: "NFET4", "PFET4", "MMETER", "VDIFF". Velg "CONF" i menyen nederst til høyre, klikk så på komponentene for konfigurering

Publisert 2. sep. 2010 13:47