Sammendrag av masteroppgave

Sammendraget skal gi leseren en rask oversikt over hva oppgaven handler om. Det må derfor skrives enkelt og konkret, spar faguttrykk og begrunnelser til oppgaven. Sammendraget skal kunne stå på «egne ben» i den forstand at det skal kunne gi mening uavhengig av oppgaven.

Krav

Sammendraget skal være på omkring 300 ord, men skal ikke overskride en full side. Det skal benyttes samme font, fontstørrelse og linjeavstand som resten av oppgaven. Sammendraget skal stå først i oppgaven, før forord og innholdsfortegnelse.

 

Anbefalt disposisjon

  1. Fagområde og problemstilling(er): Her skisseres kort tema for oppgaven, med noen få stikkord om problemområde/problemstilling(er) som belyses.
  2. Teorigrunnlaget eller den teoretiske tilknytning bør også nevnes. Her vil det også være ønskelig om bakgrunnen for/ hensikten med oppgaven blir antydet, gjerne også med oppgavens praksisbetydning
  3. Metode: En kort redegjørelse for den metodiske tilnærmingsmåten som er benyttet.
  4. Data/kilder: Typen av data som undersøkelsen bygger på beskrives. Ved oppgaver av teoretisk, historisk/filosofisk og komparativ art gjøres det rede for kilder.
  5. Resultater/hovedkonklusjoner: Dette bør utgjøre hoveddelen av sammendraget. Her er det viktig at en «løfter blikket litt opp» fra masteroppgaven og legger vekten på hovedresultatene og de viktigste konklusjonene.

 

Generelt

Det mønsteret som her er skissert, må naturligvis tilpasses den enkelte masteroppgaves egenart. Som en generell regel kan vi likevel si at sammendraget skal fortelle leseren

  • hva man har undersøkt
  • hvordan man gjorde det
  • hva man fant

Når du har fullført en masteroppgave vil du ha mange opplevelser og erfaringer som ikke nødvendigvis passer inn som del av selve oppgaven. Vi anbefaler at du skriver om dette i et forord dersom du ønsker å fortelle leseren om dette. Personlig motivasjon og begrunnelser for valg fungerer dårlig i et sammendrag.

Publisert 2. nov. 2011 13:17