Bruk av bofh

bofh er eit kommandolinje-grensesnitt mot Cerebrum, brukaradministrasjonssystemet p? UiO. P? denne sida kan du lese om korleis du kan bruke bofh.

Kommandoar og kommandogrupper

bofh-kommandoar best?r av to ord, ei kommandogruppe og ein kommando. For ? k?yre ein kommando, m? du taste inn navnet p? kommandogruppa, eit mellomrom og s? navnet p? kommandoen du ?nsker ? k?yre. Trykker du p? retur (enter), vil kommandoen k?yrast.

Dei fleste kommandoar vil i tillegg kreve meir informasjon – du kan legge denne informasjonen etter kommandoen. Om du ikkje gjer dette, vil du bli spurd om ? taste inn denne informasjonen etter at du k?yrer kommandoen.

F?rste gong du brukar bofh kan du gjerne pr?ve ut kommandoane:

person info ditt-uio-brukarnamn
user info ditt-uio-brukarnamn

Kommandoane vil vise noko av informasjonen om deg som ligg i Cerebrum. I den f?rste kommandoen er person namnet p? kommandogruppa, mens info er namnet p? ein kommando i kommandogruppa. ditt-uio-brukarnamn er eit argument (ekstra informasjon) som kommandoen treng for ? vite kva den skal gjere. Om du ikkje taster inn denne informasjonen, vil bofh sp?rje om dette.

bofh vil sp?rje om ekstra informasjon
bofh vil sp?rje deg om ekstra informasjon

Sidan bofh oppf?rer seg mykje som eit shell i Linux, kan du trykke <TAB> to ganger for ? f? ei liste over alle kommandogruppene som er tilgjengelege. Eit d?me p? ei slik liste er:

jbofh>
 access      email       group       host        person      quarantine  spread
 disk        entity      help        misc        pquota      source      user

Du kan ogs? trykke <TAB> etter at du har tasta inn ei kommandogruppe. Du vil d? f? ei liste over kommandoar i kommandogruppa, til d?mes:

jbofh> person
accounts                find                    info                    list_user_priorities
set_id                  set_user_priority

Desse listene kan sj? ulike ut hj? deg, d? bofh viser berre kommandogrupper og kommandoar som du har tilgang til ? bruke.

F? hjelp fr? bofh

Om du ikkje har brukt bofh f?r kan kommandoen help vere bra ? starte med. Kommandoen vil vise ein hjelpetekst p? skjermen med ei kjapp innf?ring til bofh, samt rettleiing i ? bruke help-kommandoen vidare.

For ? f? meir informasjon om kommandoane i ei kommandogruppe kan du skrive help kommandogruppe, som vil gje deg ei liste over tilgjengelege kommandoar, samt ei kort forklaring p? kva kommandoen gjer. Legg merke til at du berre f?r sj? dei kommandoane du har tilgang til ? utf?re.

For meir informasjon om dei ulike kommandoane m? du sp?rje bofh: help kommandogruppa kommandoen. Du finn d?mer p? bruk av fleire av kommandoane p? dei andre sidene i denne dokumentasjonen.

Kjappe tips

• <TAB> kan brukast til ? fullf?re kommandoar som er halvskrevne (om du trykker ein gang), eller gje deg ei liste over moglege kommandoar (om du trykker to gangar).
  • Skriv help kommandogruppe for ? sj? informasjon om kommandoane i ei kommandogruppe, eller help kommandogruppe kommando for informasjon om kva ein kommando kan gjere.
  • N?r du blir bedt om ? oppgi data kan du i staden for skrive eit sp?rsm?lsteikn og trykke <ENTER> for ? f? meir informasjon om det du vert bedt om. Eit d?me:
    jbofh> person find
    Enter person search type >?
    Possible values:
      - 'fnr'
      - 'name'
      - 'date' of birth, on format YYYY-MM-DD
      - 'stedkode'
    jbofh> person find

• Om du vil avbryte utf?ringa av ein kommando kan du trykke CTRL+d.
  • CTRL+c, samt CTRL+d n?r du ikkje har starta ein kommando, avsluttar bofh.
  • Treng du gjere samme operasjonen veldig mange ganger, kan du ha nytte av kommandoen source.
  • Du kan ogs? gi en liste med argumenter til de fleste kommandoer ved ? omslutte argumentene med parenteser, for eksempel person info (brukernavn1 brukernavn2).

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 25. mai 2010 08:02 - Sist endra 22. sep. 2023 21:29