Oppgradering fra Fedora 38 til Fedora 39

Dette dokumentet beskriver hvordan man oppgraderer en maskin som kj?rer Fedora 37 eller 38 til Fedora 39

1???Oppgradering

Se ogs?:

1.1???F?r oppgradering

F?r selve oppgraderingen b?r man s?rge for at maskinen har de nyeste pakkene installert:

$ sudo dnf upgrade --refresh

Det kan v?re lurt ? ta en reboot f?r man kj?rer oppgradering, s?rlig dersom en ny Linux-kjerne er installert.

1.2???Selve oppgraderingen

1. Installer dnf-plugin-system-upgrade

Foretrukket metode for oppgradering er n? via pakkeverkt?yet DNF. Installer plugin for oppgradering slik:

$ sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

2. Last ned oppdateringer:

$ sudo dnf system-upgrade download --releasever=39

Man vil f? sp?rsm?l om ? importere nye GPG-n?kler. Dette svarer man "yes" til:

Dersom noen av pakkene har avhengigheter som ikke kan l?ses, vil oppgraderingen nekte ? fortsette inntil du kj?rer med opsjonen --allowerasing, slik:

$ sudo dnf system-upgrade download --releasever=39 --allowerasing

Dette skjer normalt kun med pakker fra 3.parts repositories, hvor et oppdatert repository for Fedora 39 ikke er p? plass. Studer n?ye output fra kommandoen over slik at du er klar over hvilke pakker som vil bli fjernet. Ingen av disse skal v?re essensielle for funksjonaliteten til maskinen, men enkelte kan v?re viktige for deg.

Ved tilfeller av ul?ste avhengigheter kan det v?re til hjelp ? bruke opsjonen --best for ? f? flere detaljer.

3. Kj?r selve oppgraderingen:

$ sudo dnf system-upgrade reboot

4. Vent mens oppgraderingen gj?r seg ferdig.

N?r oppgraderingen er ferdig, vil maskinen reboote av seg selv, og er klar til bruk.

Advarsel

Dersom maskinen er en laptop, brukes kryptert disk. N?r den rebooter for ? starte oppgradering, m? man taste inn passordet.

1.3???Etter oppgraderingen

1.3.1???Oppdatere bootloader (GRUB) for BIOS-maskiner

Notat

Kun for maskiner som bruker legacy BIOS. Sjekk om denne mappen finnes:

$ ls /sys/firmware/efi
ls: cannot access '/sys/firmware/efi': No such file or directory

Dersom mappen ikke finnes (som i eksemplet over) kj?rer maskinen legacy BIOS og ikke UEFI, og dette gjelder derfor denne maskinen.

Maskiner med BIOS (ikke EFI-boot) f?r ikke oppdatert bootloader p? disk, men GRUB-rpm-pakken er oppdatert. Man b?r oppdatere bootloader ved oppgradering av Fedora:

Finn hvilket device /boot-mappen ligger p?:

• Eksempel for vanlig SCSI-disk (sda):

$ sudo mount | awk '/\/boot / {print $1}'
    /dev/sda2

Svaret er "/dev/sda2". Reinstaller bootloader p? dette devicet uten partisjonsnummeret (her: "/dev/sda"):

$ sudo grub2-install /dev/sda
    Installing for i386-pc platform.
    Installation finished. No error reported.

• Eksempel for NVMe-disk:

$ sudo mount | awk '/\/boot / {print $1}'
    /dev/nvme0n1p2

Svaret "/dev/nvme0n1p2". Reinstaller bootloader p? dette devicet uten partisjonsnummeret (her: "/dev/nvme0n1"):

$ sudo grub2-install /dev/nvme0n1
    Installing for i386-pc platform.
    Installation finished. No error reported.

Dersom man er i tvil kan man bruke kommandoen lsblk for ? finne riktig device:

$ sudo lsblk
NAME                 MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
nvme0n1              259:0    0 476.9G  0 disk
├─nvme0n1p1          259:1    0   600M  0 part /boot/efi
├─nvme0n1p2          259:2    0     1G  0 part /boot
└─nvme0n1p3          259:3    0 475.4G  0 part
  ├─internvg-root    253:0    0   100G  0 lvm  /
  ├─internvg-swap    253:1    0    10G  0 lvm  [SWAP]
  └─internvg-home    253:2    0   200G  0 lvm  /home

1.3.2???Fjerne gamle pakker

Det er alltid noen pakker som fases ut fra Fedora mellom versjoner. Disse pakkene vil aldri mer bli oppgradert, noe som kan utgj?re en sikkerhetsrisiko. Det er sterkt anbefalt ? fjerne slike pakker.

Hvis du oppgraderte en Fedora-release (dvs. fra 38 til 39):

$ sudo dnf install remove-retired-packages
$ sudo remove-retired-packages

Hvis du oppgradere mellom to versjoner (dvs. fra 37 til 39):

$ sudo dnf install remove-retired-packages
$ sudo remove-retired-packages 37
Av Trond Hasle Amundsen
Publisert 13. nov. 2023 16:22