Parametre for Linux-kjernen

Forfatter:Trond Hasle Amundsen
Kontakt:iti-ops@usit.uio.no
Dato:2024-04-02

1???Justering av kjerneparametre

Av og til m? default-instillingene p? Linux-maskiner justeres, vanligvis gjelder dette parametre som antall ?pne filer (max filehandles), delt minne o.l. For Linux-maskiner som skal kj?re programvare for Oracle er det endel parametre som m? endres p?.

De fleste parametre som det er aktuelt ? endre p? kan justeres online. Installasjonsdokumenter fra bl.a. Oracle foresl?r ? endre disse direkte i /proc. Vi anbefaler heller ? bruke sysctl, et grensesnitt som er laget for dette form?let, hvor parametrene er langt lettere ? vedlikeholde i ettertid, og hvor endringer gj?res permanent og overlever en reboot.

For ? endre en typisk kjerneparameter, legger man til en linje i filen /etc/sysctl.conf, eller i en egen fil under /etc/sysctl.d:

# dette er en kommentar
; dette er ogsaa en kommentar
token = value

For eksempel, for ? sette antall ?pne filer til 65536, legg inn f?lgende linje:

# Setting open files to 2^16
fs.file-max = 65536

For ? utf?re endringen m? programmet sysctl kj?res med opsjonen -p:

# sysctl -p

Dersom man vil se alle verdier som er satt, og som kan settes via sysctl, gi opsjonen -a:

# sysctl -a
sunrpc.max_resvport = 1023
sunrpc.min_resvport = 665
sunrpc.tcp_slot_table_entries = 16
sunrpc.udp_slot_table_entries = 16
sunrpc.nlm_debug = 0

Det er alts? ganske mange parametre som kan styres via sysctl. De aller fleste vil du ikke r?re, v?r forsiktig!

Publisert 2. apr. 2024 17:46