Aktivér SIP - System Integrity Protection

System Integrity Protection (SIP) er en sikkerhetsfunksjon som hindrer at potensielt ondsinnet programvare ikke skal kunne gj?re skadelige endringer.

SIP begrenser rot brukerens (root user) rettigheter i beskyttede deler av systemet. Programvare som installeres f?r rot tilgang til systemet n?r man autentifiserer med en admin konto. I disse tilfellene kunne programvare tidligere endre, slette eller skrive til alle deler av systemet. Etter introduksjon av SIP kan ikke "installerprosessen", eller andre prosesser lenger endre kritiske deler av systemet.

SIP skal v?re aktivert p? alle UIO sine macer. I noen f? tifeller er det n?dvendig ? deaktivere dette midlertidig, for ? f? installert enkelt programtillegg. Dersom det er blitt deaktivert p? et tidspunkt, skal det reaktivere det igjen n?r ?nsket endring er gjort.

For ? sjekke SIP status p? din maskin, ?pne terminal, og kj?r f?lgende kommando:

$~csrutil status

Du vil da enten f? svar "active", or "disabled"

Dersom SIP ikke er aktivert p? din maskin m? dette aktiveres igjen:

Start maskin i "Recovery mode" ved ? holde nede "command+R" ( Intel mac ), eller holde inne powerknapp  n?r maskinen starter opp (M1). N?r maskinen har startet opp i recovery mode, ?pne terminal fra "verkt?y" menyen. skriv kommandoen:

$~csrutil clear

Velg omstart fra eple menyen

Ta evnt kontakt med din lokal-it avdeling for hjelp med ? aktivere sip p? din maskin.

Emneord: SIP, sikkerhet, macOS, Mac
    Publisert 11. nov. 2021 13:31 - Sist endret 28. nov. 2022 13:05