Personverninnstillinger p? Mobil

Finn ut hvilke tillatelser du har gitt appene dine

B?de iOS og Android har innstillinger for personvern. Her f?r du oversikt over hvilke apper som har tilgang til hvilken data, sensorer eller tjenester, samt mulighet til ? begrense eller tillate informasjonsdeling med appene. Noen ting er n?dvendig for at  n?kkelfunksjonaliteten i appen skal kunne virke. Det er f.eks ganske hensiktsmessig at kart appen din skal ha tilgang p? posisjonsdata fra GPS en i telefonen din, men trenger virkelig Facebook, eller Pokemon Go tilgang til kalenderen din? Det kan v?re en god tommelfingerregel ? v?re litt restriktiv p? tilgangene. Apper vil sp?rre om tilgang til dataen de trenger for ? utf?re en gitt funksjon. Du vil da kunne velge om du ?nsker ? gi tilgang hele tiden, eller kun denne" ene gangen". Velger du det siste vil du f? sp?rsm?l om tillatelse neste gang du vil utf?re samme handling. P? den m?ten f?r du en bedre oversikt over n?r, hvor og hvorfor appene ?nsker ? benytte data eller funksjoner.

For ? justere p? personvern og delingsinnstillinger:

iPhone/iOS:

Under Innstillinger -> Personvern og sikkerhet kan du finne ut hvilke apper som har tilgang til de forskjellige delene av systemet.

I tillegg kan du aktivere et valg som heter Personvernrapport for app. Du vil da f? detaljert oversikt over n?r en app har benyttet data, sensordata og nettverksaktivitet. Les mer om dette p? Apple sine sider

?nsker du ? se alt en bestemt app har tilgang til, g?r du til Innstillinger, og skroller ned til du finner appen. Trykk p? appen, og du f?r opp en oversikt over alt appen har tilgang til.

Android:

Trykk p? Innstillinger –> Personvern.

Her finner du valget Personvernoversikt (Privacy Dashboard ) som gir en oversikt over hvilke apper som har brukt hvilke data eller sensorer de siste 24 timene.

Under valget Behandle tillatelser (Permission Manager)  kan du se hvilke apper som har tilgang til hvilke datakiler, og du kan endre tillatelsene.

Bildet kan inneholde: rektangel, font, parallell, skjermdump, sirkel.

Publisert 27. mars 2023 11:14 - Sist endret 27. mars 2023 11:14