Sikkerhet p? mobile enheter

Hvordan kan jeg sikre den mobile enheten min slik at innholdet ikke kan komme uvedkommende i hende?

Ditt ansvar

Det er ditt ansvar ? holde firmware/software p? enheten oppdatert og ha tilstrekkelig sikkerhetsprogramvare (antivirusprogram el.l.) p? enheten. Vi anbefaler ? alltid oppdatere enheten din umiddelbart n?r det kommer nye oppdateringer fra leverand?ren.

Generelt

De forskjellige mulighetene som er beskrevet under st?ttes av mange mobile enheter, men ikke alle. N?r du skal g? til anskaffelse av en ny mobil enhet er det viktig at du vurderer hva du trenger og at enheten som velges har de mulighetene du har behov for.

V?r kritisk n?r du installerer apper og gir dem tillatelser

Les om hva du b?r v?re oppmerksom p? n?r du installerer apper.

SimPin kode

SimPin kode er en kode som l?ser opp sim kortet i telefonen din slik at tjenestene knyttet til dette kan benyttes. Dette beskytter kun abonnement ditt, men ikke innholdet p? mobilen. Alle Simkort kommer med en Pin ko

Passkode / PinKode

Alle tjenestetelefoner ved UiO skal ha aktivert l?sekode for ? ?pne opp telefonen. Denne koden skal best? av minimum en firesifret kode, men vi anbefaler sterkt ? benytte seks siffer, alfanumerisk passord eller biometri el.
Koden beskytter mobil og innholdet p? denne. Passordbeskyttelse m? ikke forveksles med simpinkoden.

Kryptert trafikk

Generelt skal all trafikk som inneholder personlig eller grader av sensitive data krypteres. Brukernavn, passord, innhold i e-post og kalender, osv. kommer inn under dette. Mange tjenester krever kryptert forbindelse, men man b?r ogs? bruke dette p? de som eventuelt ikke krever det. Det er relativt enkelt ? "lytte" p? datatrafikk som ikke er kryptert.

Krypterte data

Den sikreste metoden du kan bruke for ? beskytte dine data er ? kryptere dem. Dette beskytter ogs? data som ligger p? minnekort. Krypterte data vil det v?re vanskelig ? f? tilgang til, avhengig av hvor god krypteringen er. V?r oppmerksom p? at dersom du glemmer passordet du har satt s? vil du miste tilgangen til dine data.

Ved tap av mobil enhet

Dersom du mister eller blir frastj?let din mobile enhet er det en del ting du skal eller b?r gj?re:

1. Dersom du bruker Mobilt arbeidsrom er det mulig ? slette jobbrelatert innhold. Dersom du ?nsker dette gi oss beskjed. Vi kan ikke love noen ting, men muligheten er absolutt tilstedet.
  2. Sperr abonnementet ditt slik at ingen andre kan ringe p? din (eller UiO sin) regning.
  3. Bytt passord p? din UiO-konto.
  4. Dersom enheten og/eller abonnementet tilh?rer UiO skal du melde fra til din overordnede.
  5. Dersom enheten er stj?let eller du har mistanke om det, b?r forholdet anmeldes til politiet.
  6. Sperr enheten for videre bruk. Da vil den ikke kunne brukes i telenettet, selv med nytt simkort og nytt abonnement. Dette gj?res ogs? hos politiet, og du trenger da IMEI-nummeret som er selve identiteten til enheten. IMEI-nummeret st?r p? esken og normalt under batteriet. Dette nummeret b?r du skrive ned. Du kan ofte ogs? f? det fra din operat?r, eller hvis du bruker Exchange kan du f? dette av oss.

Dersom du er usikker p? hva du b?r gj?re for ? sikre din mobile enhet, ta kontakt med lokal IT.

Er den mobile enheten din stj?let, eller har du mistet den?

Hvis du har Mobilt Arbeidsrom satt opp p? enheten, kan du slette jobbrelatert innhold p? den slik at det ikke kommer uvedkommende i hende. Dersom enheten er eid av UiO kan vi ogs? i enkelte tilfeller spore den opp.

Les mer om Mobilt Arbeidsrom.

De ulike mobilleverand?rene har ogs? egne tjenester for ? slette innhold p? enheten, eller spore lokasjon. Se leverand?rens veiledning.

Sikkerhetskopi av dataene p? enheten?

Med Exchange f?r du sikkerhetskopi av dine kalenderdata og kontakter. Dataene synkroniseres til server og tas backup av.

Ellers har de fleste produsenter egne l?sninger for sikkerhetskopiering. Les i dokumentasjonen som fulgte med enheten din.

Publisert 5. juli 2011 11:30 - Sist endret 22. nov. 2023 09:04