Periodisk rapport 2010-12

Periodisk emnerapport KFL2031 Feminisme og multikulturalisme 2010-2012

 

Ved emneansvarlig Beatrice Halsaa, godkjent av undervisningsleder Elisabet Rogg

Pensum (innhold, omfang).

Pensum ble revidert noe både i 2010 og 2011, mens det var en mer gjennomgripende revisjon i 2012, i samråd med emnerapporter og emneansvarlig. Sidetallet ble redusert fordi pensum rommer mange enkeltartikler; pensum er bedre tilpasset emnebeskrivelsens temaer; det er lagt mer vekt tekster om kvinnebevegelsen, svart/afrikansk kritikk av hvit, vestlig feminisme og norske integrasjonsdebatter. Pensum besto h 2012 av i underkant 800 sider, fordelt på 4 bolker: Migrasjon og framvekst av ulike kvinnebevegelser; Postkolonial kritikk av hvit vestlig feminisme; Internasjonal debatt om feminisme og multikulturalisme; (Kjønns)Likestilling og integrering (av innvandrere) i Norge.

 

Undervisning (undervisningsformer, timeantall, spredning over semesteret, obligatoriske aktiviteter, kvalifiseringsoppgaver).

 

Undervisningen har i hele perioden bestått av 10 x 3 timer, fordelt mellom forelesninger (1 t) og seminarer inkludert veiledning (2 t). Undervisningen har strukket seg over hele semesteret, med innlagte undervisningsfrie uker. I 2012 startet undervisningen 16. januar og varte til og med 23.4, med innlevering av hjemmeeksamen 4de mai. Det har vært ulike oppfatninger både blant studenter og lærere om tidsfordeling til henholdsvis forelesning/seminar, og om nytten av å strekke undervisningen utover i semesteret. Studentene har fått et faglig-sosialt tilbud, i 2012 i form av besøk på Jødisk Museum i Oslo.

 

Ressurser og infrastruktur (undervisningsrom, audiovisuelle hjelpemidler, bibliotek­ressurser m.m.).

Klasserommet har vært utstyrt med en gammel og treg computer, som heller ikke gjorde det mulig å vise nettbaserte videoer ol. Heisen har vært ustabil, og korridoren til klasserommet har vært låst. FRONTER fungerte stort sett godt, og det samme kan sies om biblioteksressursene.

Det har vært varierende frammøte ved forelesninger og seminar i alle årene.

 

Eksamen (eksamensordning, vurderingsform).

Eksamensformen ble endret i 2012, fra en semesteroppgave basert på egendefinert problemstilling til en hjemmeeksamen over 3 dager med lærerdefinert problemstilling. Arbeidskravet er noe endret ved at det har blitt innført to refleksjonsnotater (nytt) i tillegg til muntlig presentasjon av en pensumtekst. Refleksjonsnotatet ble i 2012 innrettet mot studentens læringsprosess og faglige utbytte. Veiledningen har endret karakter som følge av endret eksamensform I 2012 ble det gitt felles muntlige og skriftlige tilbakemeldinger på refleksjonsnotatene.
 

2. Gir læringsutbytteformuleringene i emnebeskrivelsen en god beskrivelse av hva studentene skal kunne etter avlagt eksamen?

Ja, det er godt samsvar mellom læringskrav, pensum, undervisning, arbeidskrav og eksamen. Emnebeskrivelsen gjennomgikk omfattende revisjon i 2012 blant annet for å gi sikre bedre samsvar.

 

Statistikk over karakterer, frafall og klager.

 

 

Vår 2010

Vår 2011

Vår 2012

Påmeldte

28

32

26

KFL Programstudenter

5

1

4

KFL Årsenhetsstudenter

4

6

2

eksamensoppmeldte

23

19

20

Ikke møtt

1

2

3

Bestått

22

15

16

Snitt karakter

C

C

C

      A

1

3

2

      B

3

4

2

      C

12

2

7

      D

6

3

4

      E

-

3

1

      F

-

2

1

Klager/fusk

2

1/1[1]

  •  

 

 

 

 

 

 

Kommentar: Det er et avvik både mellom antall påmeldte og eksamensoppmeldte, og mellom eksamensoppmeldte og bestått. Avviket var størst i 2011, slik at ny eksamensform ikke kan sies å ha hatt en negativ påvirkning. Det er en utfordring både for rekruttering og for studentenes forhåndskunnskap at emnet ikke er en obligatorisk del av programmet. Det er uheldig at studenter kan melde seg på etter undervisningsstart, slik tilfellet var i 2012 da flere påmeldte aldri møtte fram.

 

Tilbakemeldinger til lærere og administrasjon.

Flere studenter syntes eksamensformen i 2010 var veldig krevende. Flere studenter ønsker mer tid til undervisning via forelesninger enn i form av seminar.

 

Tilbakemeldinger på informasjonen/veiledningen studentene får om emnet.

Den periodiske evalueringen i 2011 indikerer at studentene er godt fornøyd.

 

Hvordan emnet fungerer i emnegruppene det inngår i.

Uaktuelt. Emnet er et fritt emne i en 40-gruppe i KFL.

 

Om emnet er riktig plassert med hensyn til nivå/anbefalt semester.

Uaktuelt. Emnet inngår ikke i noe program og har ikke noe anbefalt semester.

 

Om emnet er riktig definert med hensyn til anbefalte/påkrevde forkunnskaper.

Ja

 

4. Har du gjort noen endringer siden forrige periodiske evaluering? Hvilke?

Pensum gjennomgikk en vesentlig revisjon både i 2011 og 2012, og eksamensformen ble endret i 2012.  I 2012 ble det brukt korte skriveøvelser i forkant av forelesningene, systematisk refleksjon over forventninger til egen og andres innsats, og en skriftlig midtveisevaluering.

Det har imidlertid vært ulike lærere i 2010, 2011 og 2012, og det har blitt brukt tid på erfaringsoverføring

 

5. Forslag til forbedringer.

Vurdere muligheten for å gi studentene karakter etter deres innsats på seminarene.

Vurdere krav om obligatorisk 80 % frammøte på forelesninger og seminar.

Nytt arbeidskrav i form av et praktisk gruppearbeid

Mer fokus på det institusjonelle rammeverket.

Fortsette arbeidet med å redusere antall enkeltartikler.



[1] 2010: To klager gikk begge opp en karakter

2011: En klage beholdt uendret karakter (stryk), en mistanke om fusk ble frafalt og kandidaten strøk

 

Publisert 26. feb. 2013 14:25