Retningslinjer for PPU3120 - Hoveddel
H11 - V12
Versjon 10. juli 2011
1.1. Forelesningene i pedagogikk og didaktikk
1.2. Seminargruppene og basisgruppene i pedagogikk
1.3. Fagdidaktikkundervisningen
1.4. Kursuka
1.5. Fravær fra obligatorisk undervisning
2.1. Fullføring av praksis
3. Skriftlige oppgaver underveis i studiet
4.1. Eksamen for tofagsstudenter
4.2. Eksamen for ettfagsstudenter
4.3. Formelle krav til besvarelsene
4.4. Karakterer og vekting av oppgaver, regler ved kontinuasjonseksamen og forbedring av karakteren
Vi gjør oppmerksom på at det alltid er siste versjon av dette dokumentet som gjelder. Ved endringer som får betydning for studentene, vil administrasjonen informere om endringene.
Du finner semesterspesifikk informasjon vedrørende undervisning på emnets semesterside, og viktge datoer og frister finner du på ITL under Studieinformasjonsfaget.
1. Teoriundervisningen
1.1. Forelesningene i pedagogikk og didaktikk
Det er fellesforelesninger i pedagogikk og didaktikk. Forelesningene tar opp sentrale temaer for læring og undervisning og relaterer seg til aktuell forskning og sentrale deler av studielitteraturen.
1.2. Seminargruppene og basisgruppene i pedagogikk
Det opprettes seminargrupper i pedagogikk for studentene, hver med ca. 30 studenter. Stoff fra forelesninger problematiseres, og oppgaveskriving står sentralt. Seminargruppene inndeles igjen i basisgrupper med tanke på praksis i skolen, oppgaveskriving, veiledning og faglig utveksling. Frammøte og arbeid i seminargrupper og basisgrupper er obligatorisk.
1.3. Fagdidaktikkundervisningen
Fagdidaktikk dreier seg om undervisning og læring i skolefag, med læreplanene som sentrale dokumenter. Undervisningen består av seminarpregede forelesninger og praktisk-metodiske innslag. Fagdidaktikkundervisningen er obligatorisk.
1.4. Kursuka
I løpet av studiets første semester arrangeres det en kursuke. Dette er en uke med obligatoriske kurs: Mikroundervisningskurs, skrivekurs og eventuelle selvvalgte kurs. Ordinær undervisning utgår i denne uka.
- Mikroundervisningskurset:
- Kursets varighet: 4 timer.
- Beskrivelse av kurset: Studentene skal øve seg i grunnleggende undervisningsferdigheter og i å vurdere egen og andres undervisning. Studentene fordeles i grupper på ca. 6 personer med en faglærer som gruppeleder. Hver student skal gjennomføre en forberedt undervisningssekvens på ca. 6-7 minutter. Studenten går selv inn i rollen som lærer med de andre studentene som elever. Sekvensen tas opp på video og blir deretter gjort til gjenstand for veiledning og samtale i gruppen.
- Forberedelse i forkant av kurset: Studenten velger selv fag og hvilket trinn undervisningssekvensen på de 6-7- minuttene legges opp for. Det skal lages en enkel plan for sekvenen med kopier til gruppeleder og de andre studentene. I planen for sekvensen skal det alså angis hvilket fag og trinn i skolen undervisningssekvensen er tilrettelagt for, hvordan sekvensen kan tenkes inn i et større undervisningsopplegg, Planen skal si noe om hvilke mål sekvensen skal dekke og hvilken metode som skal brukes.
- Samtale og veiledning i gruppen: Eksempler på hva som kan bli vektlagt i veiledningen er retoriske komponenter som kroppsspråk, øyekontakt og stemmebruk, lærerens (studentens) dialogiske kommunikasjon med elevene, bruk av tavle og ev. andre hjelpemidler.
- Utstyr til undervisningssekvensen: Det skal av praktiske årsaker ikke brukes PowerPoint eller andre programmer som krever datautsyr til denne sekvensen.
- Kurset er obligatorisk.
- Skrivekurset:
- Kursets varighet: 4 timer.
- Beskrivelse av kurset: Kurset gir en innføring til grunntanker og tilnærming i prosessorientert skriveopplæring og understreker betydningen av skrivning som grunnleggende ferdighet i alle fag. Kurset organiseres som skriveverksted med vekt på praktiske øvelser.
- Forberedelser i forkant av kurset: Det kreves ingen forberedelser til kurset.
- Kurset er obligatorisk.
1.5. Fravær fra obligatorisk teoriundervisning:
Følgende fravær godkjennes i de forskjellige komponentene:
- Seminargruppene i pedagogikk: Inntil 20% per semester
- Fagdidaktikkundervisningen: Inntil 20% per semester
Det er ikke mulig å søke om å forhåndsgodkjent fravær. Så lenge fraværet i teoriundervisningen ikke overstiger 20%, skal ikke administrasjonen ha beskjed om fraværet. I prinsippet er alt fravær tellende, uavhengig av årsak. Vi oppfordrer likevel til å ta vare på eventuelle sykemeldinger og annen dokumentasjon gjennom studiet, slik at vi i tilfeller der fraværet ligger i nærheten av 20 %, kan gjøre en individuell vurdering etter søknad. Blir fraværet betydelig høyere enn dette, må studiet uansett avbrytes.
I følgende kurs godkjennes ikke fravær:
- Mikroundervisningen
- Skrivekurset
2. Praksisopplæringen
Praksisopplæringen er organisert i to perioder, en 4-ukers gruppepraksis i 1. semester, og en 8-ukers par- eller individuell praksis i 2. semester. Hver praksisgruppe plasseres på en av instituttets partnerskoler. Begge praksisperiodene gjennomføres på samme skole.
Se Retningslinjene for praksis
2.1. Fullføring av praksis
Praksis i 1. semester må være godkjent i henhold til ”Kriterier for godkjenning av første praksisperiode.” for at en student skal kunne fortsette på studiet. (Se punkt 8.2.2 i Retningslinjer for praksis). Praksis i 2. semester må være bestått i henhold til ”Kvalitetsbeskrivelser og kriterier for vurdering av praktisk lærerdyktighet” for at studenten kan fremstille seg til de andre eksamensdelene. (Se punkt 10 i Retningslinjer for praksis).
Dersom praksis i 1. semester ikke godkjennes, må studenten avbryte studiet. Sudenten kan søke om opptak til PPU ved neste anledning. Studenten kan kun prøve seg i praksis én gang til.
Dersom praksis i 2. semester ikke godkjennes, kan studenten fullføre teoridelen av studiet, og gå opp til ny praksis neste gang 8-ukerspraksis arrangeres.
Studenten kan kun ta opp igjen én av praksisperiodene. Har studenten brukt to førsøk på praksis i 1. semester kan studenten ikke ta praksis i 2. semester på nytt, og studiet må avbrytes.
3. Skriftlige oppgaver og krav underveis i studiet
De skriftlige oppgavene har som hovedmål å binde sammen erfaringene fra skolens praksisfelt med teoretisk kunnskap og refleksjon. I arbeidet med oppgavene vil det bli lagt til rette for veiledning fra faglærere og for idèutveksling og 亚博娱乐官网_亚博pt手机客户端登录 studentene i mellom. Enkelte av oppgavene leveres for veiledning og kommentarer innen faste frister.
Underveis i studiet skal det skrives og leveres:
- En obligatorisk oppgave i pedagogikk (paroppgave): Denne leveres i ITL innen etter praksis i 1. semester, og skal ikke inngå i eksamensmappen. (Se vurderingskriterier for pedagogisk oppgave til godkjenning).
Vurderingskriterier for pedagogisk oppgave til godkjenning
- En oppgave i fagdidaktikk Underveis i studiet skal studentene påbegynne en oppgave i begge sine fagdidaktiske fag (fagdidaktikk 1 og fagdidaktikk 2, se forklaring nedenfor). Den ene av disse oppgavene, fagdidaktikk 1, leveres i ITL for godkjenning av fagdidaktiker før 8-ukerspraksisen. Dersom en student ikke får denne oppgaven godkjent på sine to forsøk, kan studenten ikke avlegge eksamen. Det gis dog anledning til å fullføre 8-ukers praksis (eksamensdel 1), men det vil da telle som et forsøk til PPU-eksamen, selv om eksamensdel 2 og 3 ikke avlegges.
Vurderingskriterier for fagdidaktisk oppgave til godkjenning (fagdidaktikk 1)
Generell forklaring av fagdidaktikk 1 og 2:
- Fagdidaktikk 1: Det faget som man leverer oppgave til godkjenning i på ITL (og som man senere skriver integrert eksamensoppgave i). For ettfagsstudenter tilsvarer dette den ordinære litteraturen i det fagdidaktiske faget.
- Fagdidaktikk 2: Det faget som skal inn i eksamensmappen. For ettfagsstudenter tilsvarer dette tilleggspensumet.
I tillegg til disse oppgavene, kan de ulike fagene ha andre oppgaver underveis i studiet.
4. Eksamen
For å kunne fremstille seg til eksamen må alle de følgende obligatoriske komponenter være godkjente:
- Seminargruppene i pedagogikk
- Fagdidaktikkundervisningen
- Mikroundervisningskurset
- Skrivekurset
- 4-ukers praksis
- Obligatorisk oppgave i fagdidaktikk 1
- Obligatorisk oppgave i pedagogikk
- Godkjenningskjema for tilleggslitteratur for ettfagsstudenter
4.1. Eksamen for tofagsstudenter
Eksamen består av 3 deler:
Eksamensdel 1: 8-ukers praksis. Praksis må være bestått for å kunne gå opp til de to andre eksamensdelene.
Eksamensdel 2: Én integrert oppgave innenfor pedagogikk og fagdidaktikk 1
Eksamensdel 3: Mappeeksamen som består av to besvarelser: en i pedagogikk og en i fagdidaktikk 2
Du finner nærmere beskrivelse av de ulike eksamensdelene, formelle krav og vurderingskriterier lenger ned.
For tofagsstudenter trekker administrasjonen hvilket fagdidaktisk fag som blir studentens fagdidaktikk 1 og fagdidaktikk 2. Dette skjer ca. 3 uker før 8-ukers praksis.
- Fagdidaktikk 1: Faget man skriver integrert oppgave i.
- Fagdidaktikk 2: Faget som skal inn i eksamensmappen.
Datoer for innlevering av eksamensdel 2 og 3 kunngjøres på semestersidene og i ITL.
Beskrivelse av eksamensdel 1: 8-ukers praksis
Se Retningslinjer for praksis
Beskrivelse av eksamensdel 2: Den integrerte oppgaven:
Én individuell integrert praksisoppgave i pedagogikk og fagdidaktikk 1.
I denne besvarelsen skal studenten tematisere og drøfte en problemstilling basert på erfaringer fra praksis. Problemstillingen skal ha både pedagogisk og fagdidaktisk relevans. Studenten skal beskrive erfaringer fra praksisfeltet og reflektere over disse i lys av både pedagogisk teori og fagdidaktisk teori (fagdidaktikk 1). Besvarelsen skal være på 6 sider, og det gis ikke veiledning.
Beskrivelse av eksamensdel 3: Eksamensmappen som består av to besvarelser:
-Én individuell besvarelse i pedagogikk. Veiledning og informasjon om innhold gis i forbindelse med seminargruppeundervisningen. Besvarelsen skal være på 6 sider.
-Én individuell besvarelse i fagdidaktikk 2. Veiledning og informasjon om innhold gis i forbindelse med fagdidaktikkundervisningen. Besvarelsen skal være på 6 sider.
Hvis eksamensmappen mangler en oppgave, skal mappen vurderes til karakteren F.
Frist for å trekke seg fra eksamen er mandag den 3. uka i 8-ukers praksis. Husk å gi beskjed direkte til administrativt ansvarlig for kullet ditt.
4.2. Eksamen for ettfagsstudenter
Eksamen består av 3 deler:
Eksamensdel 1: 8-ukers praksis. Praksis må være bestått for å kunne gå opp til de to andre eksamensdelene.
Eksamensdel 2: Én integrert oppgave innenfor pedagogikk og fagdidaktikk 1
Eksamensdel 3: Mappeeksamen som består av to oppgaver: en i pedagogikk og en i fagdidaktikk 2.
Du finner nærmere beskrivelse av eksamensdelene, formelle krav og vurderingskriterier lenger ned.
- Fagdidaktikk 1: Ordinær studielitteratur (til den integrerte oppgaven)
- Fagdidaktikk 2: Tilleggslitteratur på 650 sider som skal inn i eksamensmappen.
Tilleggslitteratur med særskilt faglitteratur i faget på 650 sider skal godkjennes av faglærer.
Godkjenning av tilleggslitteratur: Godkjenningsskjema for tilleggslitteratur, som finnes under mappen Eksamen i Studieinformasjonsfaget på ITL, skal fylles ut og leveres faglærer. Det er studentens ansvar å få tilleggslitteraturen godkjent av fagdidaktiker innen angitt frist på ITL.
Datoer for innlevering av eksamensdel 2 og 3 kunngjøres på semestersidene og i ITL.
Beskrivelse av eksamensdel 1: 8-ukers praksis.
Se Retningslinjer for praksis
Beskrivelse av eksamensdel 2: Den integrerte oppgaven:
Én individuell integrert praksisoppgave i pedagogikk og fagdidaktikk 1.
I denne besvarelsen skal studenten tematisere og drøfte en problemstilling basert på erfaringer fra praksis. Problemstillingen skal ha både pedagogisk og fagdidaktisk relevans. Studenten skal beskrive erfaringer fra praksisfeltet og reflektere over disse i lys av både pedagogisk teori og fagdidaktisk teori, i hovedsak brukes den ordinære litteraturen (fagdidaktikk 1).Besvarelsen skal være på 6 sider, og det gis ikke veiledning.
Beskrivelse av eksamensdel 3: Eksamensmappen som består av to besvarelser:
-Én individuell besvarelse i pedagogikk. Veiledning og informasjon om innhold gis i forbindelse med seminargruppeundervisningen. Besvarelsen skal være på 6 sider.
-Én individuell besvarelse i fagdidaktikk 2. Veiledning og informasjon om innhold gis i forbindelse med fagdidaktikkundervisningen. Litteraturen som her benyttes skal i hovedsak være tilleggslitteratur, jfr fagdidaktikk 2. Besvarelsen skal være på 6 sider. Hvis en eksamensmappe mangler en eller flere besvarelser – skal mappen vurderes til karakteren F.
Frist for å trekke seg fra eksamen er mandag den 3. uka i 8-ukers praksis. Husk å gi beskjed direkte til administrativt ansvarlig for kullet ditt.
4.3. Formelle krav til integrert oppgave og mappe
- Omfang: Den integrerte oppgaven skal bestå av 6 sider, mappen skal bestå av 12 sider (2x6 sider). Oppgitte sidetall inkluderer ikke forside, innholdsfortegnelse, litteraturliste, figurer, tabeller og vedlegg. Oppgaveteksten skal ligge vedlagt.
- Litteraturhenvisninger: Referanser i tekst, med forfatternavn, årstall og eventuelt side (ILS anbefaler stilen APA 5).
- Skrifttype og størrelse: 10 punkts Verdana eller 12 punkts Times New Roman
- Linjeavstand: 1 ½.
- Avsnitt markeres med ekstra linjeskift.
- Paginering: Den integrerte oppgaven skal ha sidetall, og eksamensmappen skal ha fortløpende sidetall.
- Både oppgaven og mappen leveres elektronisk på ITL.
- Forside: Både oppgaven og mappen skal ha egen forside. 亚博娱乐官网_亚博pt手机客户端登录 skal kun inneholde denne informasjonen: Overskrift: Integrert oppgave i fagdidaktikk 1 og pedagogikk eller Mappe i pedagogikk og fagdidaktikk 2, samt PPU3120, kull/studiestartsemester, innleveringssemester, årstall og kandidatnummer. Skriv ikke navnet ditt i besvarelsene.
- Innholdsfortegnelse: Den integrerte oppgaven og eksamensmappen skal ha innholdsfortegnelse. Eksamensmappen skal ha én felles innholdsfortegnelse med oversikt over mappens to oppgaver. Det skal altså ikke være innholdsfortegnelse til hver av de to oppgavene i mappen.
- Litteraturliste: Det skal være en alfabetisert litteraturliste etter hver enkelt oppgave (ILS anbefaler stilen APA5).
- Den godkjente listen for tilleggslitteratur (godkjenningsskjema) skal leveres elektronisk sammen med eksamensmappen (kun for ettfagsstudenter).
Vurderingskriterier for integrert oppgave (eksamensdel 2)
Vurderingskriterier for mappeeksamen (eksamensdel 3)
4.4. Karakterer og vekting av oppgaver, regler ved kontinuasjonseksamen og forbedring av karakterer
Se emnebeskrivelsen.