Sette opp Thunderbird

Veiledningen viser hvordan en setter opp e-post med Thunderbird p? UiO.

Oppsett av e-post

N?r du starter Thunderbird for f?rste gang, skriv inn:

• Ditt fulle navn
  • Din e-postadresse p? formen brukernavn@uio.no
  • Ditt UiO-passord

Klikk deretter p? Configure manually.

• Protokollen for ? f? e-post er IMAP.
  • Hostname er imap.uio.no med port 143
  • Connection security er STARTTLS.
  • Authentication method settes til Normal password.
  • Oppgi ditt brukernavn i feltet Username.

For ? kunne sende e-post m? du oppgi utg?ende e-postserver.

• Skriv inn smtp.uio.no i hostname, med port 587
  • STARTTLS som Connection Security.
  • Authentication method er Normal password.
  • Oppgi ditt brukernavn i feltet Username.
  • Trykk p? knappen Re-test for ? teste oppsettet og avslutt med Done.

Innstillinger for ? kunne bruke Thunderbird utenfor UiO for Windows

Thunderbird (og IMAP-protokollen) har ikke st?tte for tofaktorautentisering, og kan derfor som utgangspunkt kun brukes p? UiOs fastnett og p? maskiner i UiOs driftsopplegg. Dersom du ?nsker ? bruke Thunderbird til ? lese UiO-e-post fra utenfor UiO, m? du sette opp proxy. Denne delen av veiledningen viser hvordan dette settes opp.

1. G? til Settings i Thunderbird p? nytt og velg General. Naviger ned til Network & Disk Space.
  2. Klikk p? Settings... for ? Configure how Thunderbird connects to the Internet.
  3. Velg Manual proxy configuration og skriv localhost inn i feltet for Socks host. Port settes til 10143. Velg deretter SOCKS v5. Avslutt med OK.

Ta en omstart av Thunderbird. Programmet vil ikke kunne hente ned ny e-post eller sende e-post f?r du har satt opp og ?pnet en SSH-tunnel i PuTTY (Windows):

1. Opprett ny forbindelse.
  2. Skriv login.uio.no (for tofaktor fra Azure AD / MS 365 - f.eks. med Microsoft Authenticator) eller rlogin.uio.no for TOTP-klient satt opp mot passord.uio.no (for brukere som ikke har Microsoft 365-lisens, som f. eks. alumni-brukere). Connection type settes til SSH. Merk! Det kan ta opp til 20 minutter fra 2FA-oppsett er aktivert p? passord.uio.no til det er synkronisert ut til rlogin.
  3. G? til Tunnels for denne forbindelsen. Velg f?rst Dynamic og Auto. Skriv inn 10143 som Source port og klikk Add (Tunnels ligger under SSH: trykk p? + tegnet ved siden av SSH i feltet til venstre).
  4. Skriv inn login-proxy eller rlogin-proxy i feltet for Saved session. Og klikk Save. Du har n? lagret oppsettet for enklere tilgang.
  5. Klikk Open for ? aktivere SSH-proxy oppsettet.

N?r SSH-proxy oppsettet aktiveres blir du avkrevd tofaktorautentisering p? telefon:

Skjermbilde av MFA-avkreving for Thunderbird i Microsoft Authenticator

Du m? starte PuTTY med proxy-oppsettet hver gang du starter Thunderbird utenfor UiO, og merk at du ogs? avkreves tofaktorautentisering hver gang Thunderbird startes (og ikke hver 30. dag).

Innstillinger for ? kunne bruke Thunderbird utenfor UiO for macOS og Linux

Thunderbird (og IMAP-protokollen) har ikke st?tte for tofaktorautentisering, og kan derfor som utgangspunkt kun brukes p? UiOs fastnett og p? maskiner i UiOs driftsopplegg. Dersom du ?nsker ? bruke Thunderbird utenfor UiO, m? det brukes proxy. Denne delen av veiledningen viser hvordan dette settes opp.

1. G? til Settings i Thunderbird p? nytt og velg General. Naviger ned til Network & Disk Space.
  2. Klikk p? Settings... for ? Configure how Thunderbird connects to the Internet.
  3. Velg Manual proxy configuration og skriv localhost inn i feltet for Socks host. Port settes til 10143. Velg deretter SOCKS v5. Avslutt med OK.

Ta en omstart av Thunderbird. Programmet vil ikke kunne hente ned nye e-post eller sende e-post f?r du skriver f?lgende kommando i Terminal (macOS og Linux) for tofaktorautentisering mot Azure AD / MS 365:

ssh -N -D 10143 brukernavn@login.uio.no

P? macOS med TOTP-klient (f.eks. Google Authenticator):

Skjermbilde av Terminal med p?logging mot login.uio.no

Bruker du Microsoft Authenticator f?r du som vanlig et push-varsel p? telefonen:

Skjermbilde av MFA-avkreving for Thunderbird i Microsoft Authenticator

Bruker du en TOTP-klient satt opp mot passord.uio.no, s? skrives i stedet:

ssh -N -D 10143 brukernavn@rlogin.uio.no

SSH-kommandoen m? v?re rlogin.uio.no for brukere som ikke har Microsoft 365-lisens (f.eks. alumni)Merk! Det kan ta opp til 20 minutter fra 2FA-oppsett er aktivert p? passord.uio.no til det er synkronisert ut til rlogin.

Merk at disse kommandoene m? kj?res hver gang du starter Thunderbird, og at du vil avkreves tofaktorautentisering hver gang du starter Thunderbird (og ikke hver 30. dag).

Legg til signatur i utg?ende e-post

• Klikk p? Add a signature i Account Setup-vinduet.
  • Skriv inn ?nsket signatur i feltet Signaturtekst.
  • Lukk vinduet for ? lagre signaturen for utg?ende e-post

S?k i veiledningene
Publisert 30. mars 2023 10:28 - Sist endret 15. aug. 2023 11:09