Alt du trenger ? vite om Panopto som underviser (med Canvas)

Ved UiO brukes Panopto i hovedsak sammen med Canvas. Dette gjelder emner som er satt opp i forkant i Canvas.

Kom i gang med Panopto

Usikker p? hvor du skal starte? Her kan du f?lge stegene nedenfor for ? komme i gang med Panopto.

Hvordan sette opp Panopto med Canvas

Du kan legge til Panopto i navigasjonsmenyen for Canvasrommet. Det blir da opprettet en videomappe i Panopto som blir tilgjengelig fra navigasjonsmenyen i Canvas. Undervisere og administrative f?r rettigheter til ? lage videoer, mens studenter f?r rettigheter til ? se publiserte videoer i mappen.

Se Panoptos veiledninger om dette.

Dersom du ikke ?nsker ? ha Panopto i navigasjonsmenyen i Canvas, kan du fjerne den etter at den er lagt til.

Sette transkriberingsspr?k

Det er viktig at riktig spr?k er satt for transkribering. Dette er slik at programmet som transkriberer opptaket skal forst? det som blir sagt.

Har du satt feil spr?k og ?nsker ? endre spr?ket p? en video er det mulig ? f? det transkribert p? nytt.

F?rste gang du setter opp et nytt emne er det lurt ? passe p? at korrekt spr?k er satt for emnemappen. Som standard skal norsk v?re satt, men har man et emne hvor engelsk blir brukt m? man endre p? dette.

1. Inne i Canvas modulsiden Panopto Video trykk p? tannhjulet oppe til h?yre.
    Panopto inne i Canvas, tannhjul markert

2. Trykk s? p? Settings.
    Innstillingsvinduet for emnet i Panopto, "Settings"-fanen er markert.

3. Bla ned til Content Language, trykk p? nedtreksmenyen og velg ?nsket spr?k.
    Innstillingsvinduet for emnet i Panopto, under "Settings" er spr?klisten under "Content Language" markert.
    Innstillingsvinduet for emnet i Panopto, under "Settings" er "Content Language" nedtreksmenyen ?pnet og markert.

Laste ned Panopto

Panopto programvaren er kun brukt til opptak.

For ? laste ned Panopto kan du enten gj?re dette via Software Center (p? UiO-maskiner), eller ved ? logge deg inn p? Panopto sine nettsider og trykke p? Download Panopto-knappen ?verst til h?yre, og velger riktig operativsystem.

Mer om hvordan installere Panopto p? Windows her (Vennligst bruk Software Center som beskrevet over p? UiO-maskin).

Mer om hvordan installere Panopto p? Mac her.

Om du bruker Linux m? opptak gj?res gjennom nettleser.

Opptak i Panopto

Det er anbefalt ? gj?re opptak med Panopto sin programvare om du er p? Windows eller Mac. For ? gj?re dette m? du f?rst laste ned Panopto.

Det er ogs? mulig ? gj?re opptak i Panopto gjennom nettleser (f.eks. Edge, Firefox, Chrome, Safari).

Velge riktig mappe

N?r man gj?r opptak i Panopto er det viktig ? passe p? at riktig mappe er valgt. I Canvas vil riktig mappe velges automatisk n?r man trykker Create fra "Panopto Video"-siden i navigasjonsmenyen til Canvasrommet. I Panopto m? riktig mappe velges manuelt.

Panopto programmet med mappestruktur markert

Vi kan se hvilken mappe som er valgt inne i Panopto som vist under.

Panopto programmet med valgt mappe markert

Windows

Vi kan ?pne Panopto og starte opptak. Men det er ting vi kan gj?re f?r opptak for ? forbedre kvaliteten p? opptaket.

Panopto har en veiledning for ? forberede og gjennomf?re opptak i Panopto p? Windows.

Mac

Vi kan ?pne Panopto og starte opptak. Men det er ting vi kan gj?re f?r opptak for ? forbedre kvaliteten p? opptaket.

Panopto har en veiledning for ? forberede og gjennomf?re opptak i Panopto p? Mac.

Nettleser / Linux

Er du p? Linux, eller ikke har tilgang til programvare kan du gj?re opptak i Panopto via nettleseren. Les hvordan gj?re opptak i nettleser her.

Bruke automatisk transkribering som undertekster

Transkriberingener til vanlig satt til ? ikke v?re synlig for studentene grunnet at de er for d?rlig kvalitet (kvaliteten vil v?re bedre p? engelsk, men det vil fremdeles v?re noen feil).

Dersom du ?nsker ? publisere transkripsjonen kan du lese hvordan det gj?res her.

Velger du ? skru publisere transkriberingen er det n?dvendig ? lese innholdet og passe p? at det er forst?elig. Endrer du lite eller ingenting av teksten, er det anbefalt ? legge til f?lgende tekst i starten av videoen:

Dette er en autogenerert tekst med variert kvalitet

Nyttige veiledninger for undervisere

Du kan bes?ke lenkene nedenfor for ? l?re mer om...

S?k i veiledningene

Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 13. aug. 2022 19:41 - Sist endret 9. jan. 2024 11:21